• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
7. juni 2021 - FDM

Test af nye autostole

Der er grund til at se sig for, inden man køber autostol.

Korrekt montering og betjening af autostole er helt afgørende for sikkerheden. Her klarer de fleste af testens stole sig til bedømmelsen god. Korrekt montering og betjening af autostole er helt afgørende for sikkerheden. Her klarer de fleste af testens stole sig til bedømmelsen god.

FDM

 
Autostole er ikke bare blevet mere sikre. Det er også lykkedes at få bugt med skadelige stoffer i stolene, viser FDMs seneste autostoletest. Der er dog fortsat grund til at se sig for, inden man køber autostol.
 
Skadelige stoffer og anden uønsket kemi er efterhånden et sjældent syn i autostole til familiens yngste. Det viser årets første store autostoletest, som FDM har lavet i samarbejde med en række europæiske bilklubber og forbrugerorganisationer. Af testens i alt 29 stole falder kun tre modeller igennem på de uønskede stoffer.
 
Siden bilklubberne i 2011 begyndte at teste autostole for skadelige stoffer, har producenterne fået langt bedre styr på deres produktion, så uønsket kemi som ftalater, naftalin og flammehæmmere ikke finder vej til de dele af autostolen, der er i direkte kontakt med barnet. Stofferne benyttes bl.a. i farvestoffer i typisk betrækket, som blødgører i gummi og plastik. 
 
Testens fund af de skadelige stoffer har derfor overrasket stoleproducenterne. To af dem har efterfølgende meddelt, at forbrugerne enten kan ombytte deres autostol eller betrækket, hvori der blev fundet naftalin, der mistænkes for at være kræftfremkaldende. Den tredje producent vil erstatte gummibelægningen bagpå den ’bæltepude’, hvor der blev fundet ftalater og tilbyde ombytning af puderne.
 
”Skadelige stoffer hører ikke hjemme i hverken legetøj eller autostole. Derfor er det kun positivt, at producenterne reagerer hurtigt og ansvarligt ved at tilbyde forbrugerne nye produkter. Som forældre bør man trygt kunne købe en autostol, uden at skulle bekymre sig om, at ens barn udsættes for skadelige stoffer,” siger bilteknisk redaktør i FDM, Søren W. Rasmussen.
 
Det er dog ikke kun i forhold til uønsket kemi, at autostole de senere år har forbedret sig. Også sikkerheden er blevet markant bedre. Kun én af de 29 autostole dumper på dårlig sikkerhed, da den i både i frontal- og sidekollisionstesten rev sig løs fra bilens isofix-beslag. FDM omtalte dette tilbage i april, og producenten trak efterfølgende stolen tilbage.
 
”Nok så vigtigt viser testen, at korrekt montering af stolen i bilen og fastspænding af barnet også er blevet nemmere og bedre på autostolene. Det er med til at forbedre sikkerheden. Gøres det ikke korrekt, kan autostolen være nok så sikker. Her har monteringen af stolen i bilens isofix-beslag både gjort det nemmere og mindsket risikoen for fejlmontering,” siger Søren W. Rasmussen, og tilføjer:
 
”Det er umuligt at se med det blotte øje, om en autostol er god eller dårlig, eller har skadelige stoffer i betrækket eller polstringen. Derfor er vores anbefaling, at man som forbruger bruger denne test til at finde den stol, der passer bedst til ens barn. For selvom de fleste autostole i dag heldigvis generelt er gode, viser testen også, at der stadig er forskel på dem.”

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.