• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
7. januar 2021 - Michelin

Michelin klar med ny chip

Michelin indfører RFID-chip i alle personbilsdæk i 2023.

Ifølge Michelin er muligheden for automatisk at overvåge dækkenes tilstand med RFID-teknologi et kritisk element i den fortsatte udvikling af mere selvkørende biler. Ifølge Michelin er muligheden for automatisk at overvåge dækkenes tilstand med RFID-teknologi et kritisk element i den fortsatte udvikling af mere selvkørende biler.

Michelin

Fra 2023 vil dækgiganten Michelin udstyre alle sine personbilsdæk med
RFID-chips. Allerede i år leverer Michelin op mod 1,5 millioner RFID-forbundne dæk til bilindustrien.

Dækkene er et af bilens vigtigste sikkerhedsudstyr. Derfor er det stadig mere afgørende, at bilen er udstyret med de rette dæk, og at bilens systemer tilpasser sig dækkenes aktuelle tilstand. For kan bilens computer identificere, hvilke dæk der er monteret på bilen, så kan systemerne automatisk tilpasse køreegenskaberne.

Derfor tager Michelin et gevaldigt skridt fremad, når man fra 2023 indfører RFID-teknologi som standard i alle nye personbilsdæk. I praksis sker det ved at vulkanisere en RFID-chip ind i gummiet.

- Vi arbejder målrettet sammen med bilproducenter for at udvikle de algoritmer, der skal konvertere data fra RFID-chips til personificeret information til bilisten bag rattet om hvert dæks tilstand. Da RFID-teknologi gør det muligt at identificere hvert enkelt dæk, betyder det, at vi integrerer teknologien som standard i vores personbilsdæk, at bilisterne i fremtiden vil kunne se vigtige dækoplysninger i bilens infocockpit, ligesom vi kender det fra benzinmåler og udetemperatur, forklarer Anders Svensson, Global Commercial Manager Original Equipment hos Michelin.

Ifølge Michelin er muligheden for automatisk at overvåge dækkenes tilstand med RFID-teknologi et kritisk element i den fortsatte udvikling af mere selvkørende biler. Så når Michelin fra 2023 reelt gør dækkene netværksforbundne, tager man et vigtigt skridt i forhold til at koble dæk sammen med bilens computer og aktive sikkerhedssystemer.

- I det omfang bilernes computer kan kommunikere direkte med værkstedet, åbner vores RFID-forbundne dæk op for en helt ny verden. Ikke mindst fordi man vil kunne identificere hvert enkelt dæk og ved at følge kørselsmønsteret på bilen, kan man så via algoritmer forudsige, hvornår det er tid til at kigge nærmere på slitage. Værkstedet kan dermed proaktivt følge kundens dæk of forberede dækskifte ved næste service eller værkstedsbesøg, siger Anders Svensson.    

RFID-forbundne dæk skaber derved grundlag for ny forretningsmodeller i fremtiden. Men endnu vigtigere. Det vil også øge sikkerheden på vejene, fordi bilernes ESP-systemer og øvrige sikkerhedssystemer vil kunne tilpasse sig mere præcist til dækkenes faktiske tilstand - slidt eller nyt, vinterdæk eller sommerdæk.

Konkret betyder det, at når systemerne griber ind ved nødopbremsninger eller risiko for udskridning, så sker det ud fra dækkenes maksimale egenskaber her og nu. Det vil øge bilistens kontrol med bilen. På samme måde vil den fintuning af sikkerheds- og assistentsystemer, der kan ske med RFID-teknologi i dækkene, være et vigtigt element på vejen til selvkørende biler.

Michelins tiltag på markedet for personbilsdæk følger i kølvandet på selskabets løsninger til den tunge transport. Inden for logistik og transport er RFID-teknologien allerede i dag et udbredt værktøj til at kontrollere og følge leverancer og til at håndtere dæk på lastbiler. I dag er 90 pct. af Michelins lastbildæk udstyret med sensorer, og i 2023 skal alle lastbilsdæk have en RFID-chip indbygget.

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.