• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
8. november 2020 - FDM

Millioner modregnes ikke

FDM: P-indtægter er blevet en ny skat på bilister.

Kun to kommuner, København og Frederiksberg, er blevet modregnet sidste års p-indtægter. (Foto: FDM) Kun to kommuner, København og Frederiksberg, er blevet modregnet sidste års p-indtægter. (Foto: FDM)

FDM

Kun to kommuner har fået modregnet deres p-indtægter af staten. Bilisternes parkeringsmillioner er så god en forretning, at de nu får lov at blive i landets kommunekasser, mener FDM.

En stor del af de 971 millioner kroner, landets kommuner sidste år fik ind fra parkering, får stik mod intentionen lov at blive liggende i kommunekasserne. Tal fra Indenrigsministeriet viser nemlig, at kun to kommuner - København og Frederiksberg - har fået modregnet deres p-indtægter i bloktilskuddet fra staten.
 
Kommunerne stod ellers til at skulle aflevere 70 procent af deres p-indtægter til staten, inden et politisk flertal i maj i år ændrede loven.
 
I stedet er der nu indført et loft over kommunernes indtægter fra betalingsparkering på 320 kroner pr. indbygger. Kun beløb, der ligger over loftet, vil blive modregnet i bloktilskuddet. Det betyder, at kun to kommuner i år er blevet modregnet. Københavns Kommune er blevet modregnet 273.816.000 kroner, mens Frederiksberg Kommune er blevet modregnet 12.468.000 kroner.
 
”Hvorfor loftet lige præcis er 320 kroner pr. indbygger, er uvist. Men det faktum, at kun to kommuner modregnes, viser, at beløbet er for højt, og at kommunerne dermed igen har motivation til at tjene penge på parkering. Dermed forbliver parkering en ekstra skat for bilisterne, som ellers betaler rigeligt,” siger chefkonsulent i FDM, Dennis Lange.
 
Det var den tidligere VKLA-regering, der i 2018 vedtog, at 70 procent af kommunernes p-indtægter skulle modregnes. Argumentet var, at man ville forhindre, at betalingsparkering blev en pengemaskine for kommunerne. To tredjedele af kommunernes p-indtægter stammer fra betalingsparkering. Af de 971 millioner kroner, kommuner fik ind fra parkering i 2019, kom de 669 millioner kroner herfra, mens resten kom fra parkeringskontrol.
 
Når man fra politisk side igen valgte at ændre loven, skete det blandt andet med henvisning til, at det for flere kommuner ikke længere kunne betale sig at opkræve betaling for parkering.
 
”Det argument er en ren tilståelsessag, som bekræfter os i vores kritik af, at parkering netop er blevet en ekstra skat. Vi har fuld forståelse for, at det i nogle kommuner kan være nødvendigt at regulere trafikken med blandt andet betalingsparkering og parkeringskontrol. Men hvis det er så vigtigt, kan man spørge, hvorfor det ikke må koste noget? Det skylder kommunerne et svar på,” siger Dennis Lange, og tilføjer:
 
”For os er det ikke afgørende, i hvilken kasse p-indtægterne ender. Det afgørende er, at de går til flere og bedre parkeringsfaciliteter ude i kommunerne. Men vi kan konstatere, at pengene går til næsten alt andet end parkering.”
 
Mens der er sat loft over indtægter fra betalingsparkering, skal kommunerne fortsat aflevere halvdelen af indtægterne fra p-afgifter til politiet. Den anden halvdel kan de selv beholde.

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.