• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
24. september 2020 - FDM

Årets første topkarakter

Populær japaner overbeviser i ny skrap sikkerhedstest.

Den nye Toyota Yaris overbeviser i årets første Euro NCAP-test, hvor den som den første bil kører fem sikre stjerner i hus efter de nye skrappere krav. Den nye Toyota Yaris overbeviser i årets første Euro NCAP-test, hvor den som den første bil kører fem sikre stjerner i hus efter de nye skrappere krav.

FDM

Der er topkarakter til ny Toyota Yaris, der som den første bil er blevet testet efter Euro NCAP‘s nye skrappe krav. Den nye test gør det sværere at sammenligne Euro NCAP-stjerner på tværs af årgange, påpeger FDM.

Der er igen blevet længere vej til stjernerne for bilproducenterne. Lettere corona-forsinket er Euro NCAP nu endelig klar med den første test, efter at sikkerhedsorganisationen fra årsskiftet igen har skærpet kravene til sikkerheden i nye biler.

De nye krav betyder, at især de aktive sikkerhedssystemer bliver afgørende, hvis de maksimale fem stjerner skal i hus. Udover nødbremse, vognbaneassistent og fartbegrænser skal biler nemlig nu også kunne overvåge føreren og reagere på uopmærksomhed bag rattet. Derudover skal nødbremsen også virke, når bilen bakker, og ved venstresving skal bilen advare om og bremse for modkørende. I tilfælde af uheld skal bilerne have et såkaldt eCall-system, der sender besked og position til alarmcentralen.
 
Også kollisionstesten er opdateret. Nyt er bl.a. en airbag mellem fører og passager på forsædet, der skal forhindre dem i at slå sig mod hinanden ved uheld. Endelig er testens frontalkollision udvidet, så en ’voksen’ nu også sidder på bagsædet.
 
”Det er to år siden, Euro NCAP sidst skærpede kravene, som i dag er blevet standard i stort set alle nye biler. Nu er det tid til at hæve barren igen. Det er godt for sikkerheden, men betyder også, at det er helt umuligt at sammenligne Euro NCAP-stjerner på tværs af årgange. Selvom en Euro NCAP-test gælder i seks år, kan man slet ikke sammenligne fem stjerner fra 2014 med fem stjerner i 2020. Der er en verden til forskel,” siger FDMs repræsentant i Euro NCAP, Søren W. Rasmussen.
 
Euro NCAP lægger beskedent ud med bare én bil, Toyota Yaris, i første test. Den japanske minibil er kommet i en helt ny generation, men trods de skærpede krav er der sikkerhedsmæssigt ikke meget at komme efter. Med undtagelse af en bak-nødbremse, der endnu ikke fås til Yaris, er alle sikkerhedssystemerne standard i alle udgaver, ligesom kollisionssikkerheden er god. Samlet udløser det fem sikre Euro NCAP-stjerner.
 
”Euro NCAP spiller en helt afgørende rolle i forhold til udviklingen af sikkerheden i nye biler. Det viser den seneste test af Toyota Yaris, der opnår et meget flot resultat, som tilmed gælder for alle udgaverne. Det var helt uhørt for bare få år siden, og siger noget om, hvor hurtigt udviklingen går. At den nye Toyota Yaris er en sikker bil, fremgår også af en helt dugfrisk FDM-test af minibiler, hvor Yaris’ nødbremse udmærkede sig som klassens absolut bedste,” siger Søren W. Rasmussen.

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.