• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
26. februar 2020 - FDM

Billigst at køre elbil

Spændende læsning, hvis man overvejer at skifte bil.

Årets bilbudget er især interessant, hvis man overvejer at skifte til en el- eller plugin-hybridbil. Årets bilbudget er især interessant, hvis man overvejer at skifte til en el- eller plugin-hybridbil.

FDM

Trods svagt stigende eludgifter for biler med strøm-abonnement er det en smule billigere at køre elbil end en tilsvarende benzin- eller dieselbil, viser FDMs store bilbudget 2020. Generelt bliver det en smule billigere at være bilejer i år.

Det er ikke kun godt for miljø og klima at køre grønt. Det gælder også for privatøkonomien. Samlet set er det nemlig en smule billigere at køre elbil end en tilsvarende benzin- eller dieselbil. Det viser FDMs store bilbudget 2020, der medregner alle relevante udgifter forbundet med bilejerskabet.
 
Ifølge FDMs beregninger koster det i gennemsnit 3,58 kroner pr. km at holde en elbil til 300.000 kroner kørende over fem år og 100.000 km. Det er noget billigere end for benzinbiler i samme prisklasse. Det er særligt udgifterne til strøm (brændstof) og ejerafgift, der er lavere for elbilerne, og som kan mærkes på det samlede løbende budget.
 
”Årets bilbudget er især interessant, hvis man overvejer at skifte til en el- eller plugin-hybridbil. Både fordi det giver et grundigt overblik over alle udgifterne ved at holde bil, men også fordi det afliver myten om, at det er dyrere at køre elbil,” siger FDMs biltekniske redaktør, Søren W. Rasmussen.
 
Sammenligner man en elbil direkte med en plugin-hybrid til samme pris, er elbilen også her billigst at holde kørende, men forskellen er ikke stor. Blandt andet fordi at efterspørgslen på de populære plugin-hybrider betyder, at værditabet endnu er en smule mindre end på elbiler. Det kan dog ændre sig de kommende år.
 
Om elbiler også de kommende år vil være billigere end benzin- og dieselbiler er uvist og afhænger helt af, om de vil blive pålagt afgifter, og hvor højde disse bliver.
 
”Fra politisk side ønsker man, at flere skal vælge elbiler til for at fremme den grønne omstilling. Som vores bilbudget viser, kan det økonomisk også være en god idé. Det kan dog hurtigt ændre sig. Allerede fra næste år står afgifterne til at stige markant, og i 2022 udløber elbilernes delvise fritagelse fra elafgiften. Begge dele vil gøre det meget dyrere at køre elbil. Derfor efterlyser FDM en langsigtet løsning på afgiftsspørgsmålet, hvis ikke salget af elbiler skal gå i stå,” siger Søren W. Rasmussen. 
 
Også for ejere af benzin- og dieselbiler er FDMs bilbudget for det kommende år godt nyt.
Især lave renter og faldende brændstofpriser gør det nemlig samlet en smule billigere at være bilejer i 2020 i forhold til året før. Konkret falder udgifterne to til fire procent svarende til op til 4.500 kroner. Største besparelse har de dyreste biler.

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.