• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
20. januar 2020 - Dækbranchen Danmark

Hvor mange er på sommerdæk?

Udvidet tælling af biler på sommerdæk i denne vinter.

Har danskerne grundet den milde vinter sparet vinterdækkene og er ejere af erhvervsbilerne blevet endnu dårligere til at sætte vinterdæk på deres køretøjer? Har danskerne grundet den milde vinter sparet vinterdækkene og er ejere af erhvervsbilerne blevet endnu dårligere til at sætte vinterdæk på deres køretøjer?

Dækbranchen Danmark

I uge 4 og 5 vil repræsentanter fra Rådet for Større Dæksikkerhed og Dækimportørforeningen igen være at finde på en lang række parkeringspladser i Danmark. De ser nærmere på dækkene på de danske biler, hvor der på trods af den milde vinter helst skulle sidde vinterdæk på de køretøjer, som er ude på vejene.Vinterdæk giver nemlig stadig det bedste vejgreb på våde og kolde veje – også når sneen mangler.

I år har Rådet for Større Dæksikkerhed og Dækimportørforeningen besluttet at udvide vinterens dækkontrol til også at omfatte en kontrol af dækvalg på varebilerne. Disse er senest kontrolleret i 2016 og der var tallene nedslående set i forhold til, hvor gode personbilsejerne er til at træffe det rigtige dækvalg.

Ansvar for medarbejderes og medtrafikanters sikkerhed

”Vores tidligere dæktællinger på varebiler har desværre vist, at man i meget højere grad, sammenlignet med personbilsejerne, fravælger vinterdæk, hvilket er en meget uheldig udvikling. Tæt ved halvdelen af varebilerne i 2016 kørte på sommerdæk om vinteren”, fortæller Volker Nitz, Rådet for Større Dæksikkerhed.

Og det handler i høj grad om sikkerhed. Varebilen er jo både medarbejderens arbejdsplads og et arbejdsredskab, som derfor burde været sikret til optimalt vejgreb om vinteren.

”Personbilsejerne kan vælge at lade bilen stå, hvis vinterdækket er fravalgt og der pludselig er is- eller sneglat, men samme mulighed har en medarbejder i en varebil ikke. Han skal jo kunne betjene kunderne uanset vejret, og her gør vinterdækket i høj grad en forskel, både for medarbejderens sikkerhed og for medtrafikanterne. En varebil på glatis på sommerdæk er væsentlig vanskeligere at håndtere end et køretøj på vinterdæk”, siger Volker Nitz og fortsætter ”Selv om vi indtil nu har haft en mild vinter, så ved vi, at det pludseligt kan vende. Endvidere er vinterdæk stadig det bedste valg, når vejene er våde og kolde, da de giver både bedre vejgreb og kortere bremselængde sammenlignet med sommerdæk om vinteren.”

Opgør med myte - føret er langt vigtigere end temperaturen om vinteren
I en mild vinter som denne, er det vigtigt for Rådet for Større Dæksikkerhed at sætte fokus på, at det i høj grad er føret og ikke kun temperaturen, der har størst betydning for bremselængden om vinteren.

FDM konkluderede i en test i 2014, at vinterdæk på våd vej giver op til 30 procent kortere bremselængde i forhold til sommerdæk. På snedækkede veje er bremselængden op til 44 procent kortere på vinterdæk i forhold til sommerdæk.

”Det er en myte, at sommerdæk bremser bedre end vinterdæk på våde veje om vinteren. Når vejene er både kolde og våde, bremser bilen bedre med vinterdæk og selvsagt også på sneglatte veje. Af hensyn til egen og andres sikkerhed i trafikken er det vores klare anbefaling at køre med vinterdæk om vinteren”, fortæller Volker Nitz.

Håber den positive udvikling fortsætter
Mens repræsentanterne er på vej ud i hele landet, håber både Rådet for Større Dæksikkerhed og Dækimportørforeningen, at de kommer til at dokumentere, at de seneste års positive udvikling fortsætter selv om vinteren har været meget våd.
De senere år har andelen af personbiler på sommerdæk om vinteren været stødt faldende og i 2019 kom tallet for første gang under 10 procent. Håbet er naturligvis, at de gode takter fortsætter og at varebilsejerne også begynder at udvise samme ansvarlighed som personbilsejerne. Desværre lader det ikke umiddelbart til, at de professionelle kan nås af frivillighedens vej, så et lovkrav om vinterdæk er stadig på dagsordenen.

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.