• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
16. februar 2020 - FDM

Nødbremsen redder liv

Ny sikkerhed i biler redder tusindvis af liv i trafikken.

Bilers automatiske nødbremsesystemer, AEB, er nu blevet så gode, at de bedste systemer kan nå at bremse fra over 80 km/t og dermed undgå en kollision. Bilers automatiske nødbremsesystemer, AEB, er nu blevet så gode, at de bedste systemer kan nå at bremse fra over 80 km/t og dermed undgå en kollision.

FDM

Bilers automatiske nødbremser vil redde tusindvis af liv i trafikken de kommende år. Ny test viser, at systemerne bliver fortsat bedre til at bremse bilen op, hvis føreren er uopmærksom.

Nye biler har gjort det sikrere at være både blød og hård trafikant.
Det skyldes ikke bare en stadig bedre kollisionssikkerhed, men i høj grad også de nye sikkerhedssystemer, hvoraf særlig ét skiller sig ud: det automatiske nødbremsesystem.
 
Nødbremsesystemerne er i dag standardudstyr i langt de fleste nye biler. Nok så vigtigt er de blevet markant bedre end for blot få år siden. Det viser en stor test af nødbremsesystemer, hvor FDM i samarbejde med europæiske biljournalister netop har testet en række af de nyeste bilmodeller.
 
”Der er sket en enorm udvikling inden for nødbremser de senere år. Hvor den maksimale hastighed for bare få år siden var 30 km/t. i de fleste biler, hvis bilen skulle nå at bremse helt op, klarer de fleste i dag mindst 50 km/t. De bedste systemer kan bremse bilen helt ned med hastigheder over 80 km/t. Af de 19 testede bilmodeller klarede de 18 sig således ’godt’, og kun en enkelt bilmodel måtte nøjes med karakteren ’middel’,” siger bilteknisk redaktør i FDM, Søren W. Rasmussen.
 
Nødbremsen griber i sidste sekund selv ind og bremser bilen, hvis føreren overser en kritisk situation. En egenskab der af flere vurderes til at være det største bidrag til sikkerheden i trafikken siden sikkerhedsselen. En britisk undersøgelse viser, at alene i Storbritannien vil bilers nødbremser over ti år redde 1.100 liv og forhindre 122.000 tilskadekomne. I Sverige har en lignende undersøgelse af 2.000 trafikuheld i bymiljø vist, at biler med nødbremser reducerer bilisters personskader med op mod 64 procent ved påkørsel bagfra i forhold til biler uden en nødbremse.
 
Det er dog ikke kun andre biler, systemerne genkender og bremser for. Også bløde trafikanter som børn og cyklister ’ser’ og bremser en stor del af systemerne for i dag, og det er endda selv i mørke og ved nedsat sigtbarhed.
 
”Skal bilerne en dag kunne køre af sig selv, er det nødvendigt, at de også selv kan bremse for alt og alle under alle kørselsforhold. Her er nødbremsesystemerne allerede nået et godt stykke og har på få år forbedret trafiksikkerheden markant. Det skyldes ikke mindst sikkerhedsorganisationen Euro NCAP, der i sin test løbende har skærpet kravene til nødbremsens funktion,” siger Søren W. Rasmussen, og tilføjer:
 
”Men selvom systemerne virker godt og er med til at mindske antallet af ulykker, er den bedste sikkerhed fortsat en opmærksom bilist bag rattet.”
 
EU arbejder på, at automatisk nødbremse skal være et krav i nye biler fra 2022.

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.