• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
11. november 2018 - FDM

Hvilke dæk er bedst?

Test: De bedste vinterdæk bremser bare bedst.

Ikke alle vinterdæk klarer sig lige godt i FDMs test. Skal man have nye vinterdæk, anbefaler FDM, at man går efter dæk med gode egenskaber på våd vej. Ikke alle vinterdæk klarer sig lige godt i FDMs test. Skal man have nye vinterdæk, anbefaler FDM, at man går efter dæk med gode egenskaber på våd vej.

FDM

Der er bremselængden til forskel på top og bund i årets kollektion af vinterdæk, der ellers er som skabt til de våde danske vinterveje, viser FDMs test af 26 populære vinterdæk.

Danskerne har for alvor taget vinterdækkene til sig, så næsten ni ud af ti bilister ifølge en undersøgelse nu kører på vinterdæk om vinteren. Det er godt for sikkerheden, for selvom den danske vinter ofte er mere våd end hvid, er vinterdæk bedst, når temperaturen falder, og det bliver koldt.
 
Skal man have nye vinterdæk, gælder det dog om at se sig for. Der er nemlig stor forskel på, hvor gode de forskellige vinterdæk er. Det gælder ikke mindst vigtige egenskaber som bremselængde og vejgreb. Det viser FDMs store vinterdæktest.
 
Hvor testens bedste dæk skulle bruge 33 meter for at bremse ned fra 80 til 20 km/t på våd vej, skulle det dårligste bruge 43,5 meter. Altså 12,5 meter længere. Og hvor testens bedste dæk kunne klare 77,4 km/t uden at akvaplane på en vej med syv mm vand, mistede det dårligste dæk fodfæstet allerede ved 62,2 km/t.
 
”Som tidligere år er det igen egenskaberne på især våd vej, der adskiller testens bedste dæk fra de dårligste. Det gør kun testen mere brugbar for danske bilister, der skal have dæk, der passer til de ofte våde danske vinterveje og temperaturer, der ofte ligger omkring frysepunktet,” siger FDMs biltekniske redaktør, Søren W. Rasmussen.
 
FDMs vinterdæktest er lavet i samarbejde med en række europæiske bilklubber og tæller i år 26 vinterdæk i størrelserne 14 og 16 tommer. Det er dæk i den ’danskervenlige’ størrelse, der passer til biler som Toyota Aygo, Ford Fiesta og VW Golf.
 
Som i tidligere test er det igen dæk fra premium-producenterne, der samlet klarer sig bedst. 11 dæk klarer sig til bedømmelsen god, mens 12 dæk klarede sig gennemsnitligt. Tre dæk dumpede testen.
 
”Der er de senere år solgt rekordmange biler, og mange skal måske ud og købe vinterdæk til deres nye bil. Men som vores test viser, er det ikke lige meget, hvad man vælger. Her er vores test en god guide, der kan hjælpe én med at finde det dæk, der passer bedst til ens behov og bil. Bilister har ofte forskellige krav til dæk, og det er langtfra sikkert, at testvinderne altid passer til ens behov,” Søren W. Rasmussen. 

Ikke alle vinterdæk klarer sig lige godt i FDMs vinterdæktest. Skal man have nye vinterdæk, anbefaler FDM, at man går efter dæk med gode egenskaber på våd vej. (Foto: FDM/ADAC)

 
 

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.