• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
14. juni 2018 - Michelin

Michelin i kamp for miljøet

Michelin sætter nye mål for bæredygtige dæk.

I 2048 vil Michelin-dæk bestå af 80 pct. bæredygtigt materiale, og alle dæk vil blive genanvendt. I 2048 vil Michelin-dæk bestå af 80 pct. bæredygtigt materiale, og alle dæk vil blive genanvendt.

Michelin

På sin årlige miljø- og bæredygtighedskonference, Movin’On, løftede Michelin i sidste uge sløret for et ambitiøst mål for en mere bæredygtig produktion.

Strategiske teknologiinvesteringer, partnerskaber og forskning skal resultere i, at Michelin-dæk i 2048 bliver lavet af 80 pct. bæredygtigt materiale, og at samtlige Michelins dæk bliver genanvendt.

På verdensplan bliver ca. halvdelen af alle dæk i dag genanvendt. Lige nu består Michelin-dæk af 28 pct. bæredygtige materialer (26 pct. biomaterialer som naturgummi eller solsikkeolie og 2 pct. genbrugsmaterialer som stål og pulveriseret gummi fra gamle dæk).

Bæredygtige materialer
Vejen til en mere bæredygtig fremtid for Michelin går bl.a. via investeringer i avanceret genanvendelsesteknologi, målrettet forskning i biomaterialer, som eksempelvis Biobutterfly-programmet[1], og øget samarbejde med hightech firmaer. Det skal være med til at skabe nye, avancerede teknologier og materialer og løfte andelen af bæredygtigt materiale i Michelins dæk til 80 pct.

Michelin investerer allerede i løsninger, der fremmer brug af genanvendeligt materiale i dæk. Og i efteråret 2017 købte Michelin Lehigh Technologies, en markedsleder inden for såkaldt ’Micronized Rubber Powders’ (MRP) - et bæredygtigt materiale, der erstatter olie- og gummibaserede råmaterialer i bl.a. dæk og plastik.

100 pct. genanvendelige dæk

I 2018 anslår World Business Council for Sustainable Development, at en milliard dæk på verdensplan bliver afviklet pga. slid/alder. Det svarer til ca. 25 millioner tons dæk. Godt 70 pct. af alle dæk bliver genanvendt, Heraf 50 pct. til gummioverflader, mens 20 pct. indgår i energiproduktion.

Til sammenligning bliver 14 pct. af plastikbeholdere og -emballage genanvendt (https://newplasticseconomy.org). I bilindustrien er målet for genanvendelse bare 3,5 pct.
For at nå målet om 100 pct. genanvendelige dæk i 2048 investerer Michelin også i avanceret teknologi på det område. Samtidig arbejder man for at fremme partnerskaber og identificere nye måder til at genanvende dæk eller handle med brugte dæk.

Mulige gevinster
Indfrielsen af Michelins mål for bæredygtighed kan få stor betydning på selskabets miljømæssige fodaftryk. Estimater peger på en reduceret miljøpåvirkning i 2048, der svarer til:

•     33 millioner tønder olie om året (16,5 supertankere) eller 54.000 GWh
•     Energiforbruget i Frankrig i en måned
•     65 mia. km’s kørsel i en personbil (8 liter/100 km) om året
•     225 km’s kørsel for alle biler i Europa (291 mio. km) eller 54 km for alle verdens biler (1,2 mia. biler)

Vision Concept

Under sidste års Movin’On offentliggjorde Michelin sit Vision Concept. Et 100 pct. genanvendeligt dæk/hjul lavet af avancerede materialer og med 3D printteknologi, som genskaber eller ændrer mønsteret i dækket. Vision Concept vil fremme produktionen af mere bæredygtige dæk med innovative egenskaber, herunder:

•     Et ”luftfrit” dæk, der kun er lavet af bio- og genbrugsprodukter
•     Et indbygget, ’connected’ økosystem i dækket, som muliggør nye services og information til bilisten
•     Et biologisk nedbrydeligt dækmønster, som kan fornys med en 3D print
•     En mobilitetsløsning, som reducerer det miljømæssige fodaftryk fra bilkørsel

 
 

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.