• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
25. maj 2018 - FDM

Ny test: Autostole bliver mere sikre

At autostole bliver mere sikre, fremgår af den seneste test af 29 autostole, som FDM har lavet.

Testen viser, at autostolene gennem årene er blevet meget mere sikre. Testen viser, at autostolene gennem årene er blevet meget mere sikre.

FDMAntallet af børn, der bliver dræbt eller kommer alvorligt til skade i personbiler, er på 25 år er faldet med mere end 75 procent. Især mere sikre autostole er skyld i den positive udvikling, mener FDM, som har testet 29 nye autostole.

Autostolen i familiens bil er på få år blevet en af de helt store livreddere i trafikken. Siden det i 1995 blev lovpligtigt at fastspænde børn i ’egnet udstyr’, er antallet af børn, der enten bliver dræbt eller kommer alvorligt til skade i biler, faldet markant.
 
Hvor 97 børn i alderen 0-10 år i 1990 enten blev dræbt eller kom alvorligt til skade i en bilulykke, var tallet i 2016 faldet til 14, hvoraf de to var trafikdræbte. Det viser tal fra Vejdirektoratets ulykkesstatistik.
 
”Det er en meget glædelig udvikling, som ikke mindst skyldes, at bilerne er blevet meget mere sikre, men også at man har strammet lovkravet om, hvordan og hvor længe børn skal sidde i autostol. Lige så vigtigt er det, at forældre de senere år er blevet langt mere bevidste om, at deres børn skal sidde korrekt spændt fast i autostole. Der er ingen tvivl om, det gør den største forskel på, hvor sikkert børn sidder i bilen,” siger bilteknisk redaktør i FDM, Søren W. Rasmussen.
 
At autostole bliver stadig mere sikre, fremgår også af den seneste test af 29 autostole, som FDM har lavet i samarbejde med en række europæiske bilklubber. Af de testede autostole får de 21 bedømmelsen ’god’, mens to stole dumper på for høje mængder af skadelige stoffer, og tre stole dumper på ringe sikkerhed.
  
”Autostole bliver stadig bedre og mere sikre. Både når det gælder sikkerhed, betjening og i forhold til skadelige stoffer. Langt de fleste stole i den aktuelle test har da også en meget høj sikkerhed. Kun tre falder igennem på dårlig sikkerhed. Af dem brækker en helt sammen i frontaltesten. Det er måske barsk at dumpe en autostol ud fra én test, men sådan er vilkårene. I trafikken får man også kun én chance, hvis uheldet er ude, og derfor skal sikkerheden være i orden,” siger Søren W. Rasmussen, og tilføjer:  
 
”Både vores autostoletest gennem årene og ulykkesstatistikken understreger, hvorfor man ikke må gå på kompromis med sikkerhed og kvalitet, når man køber autostol. Derfor er det en god idé at sætte sig ind i, hvordan de forskellige stole klarer sig i test. Det afgørende er, at stolen dels passer til barnet, dels er monteret korrekt i bilen, inden barnet spændes fast. Derfor råder FDM til, at man køber sin autostol, hvor man kan få den nødvendige rådgivning og instruktion. Ofte har man her også mulighed for at prøvemontere den i bilen først. Det er vigtigt, at autostolen passer i bilen.”
 
Sådan vælger man den rigtige autostol
•Stolen skal passe til barnets størrelse (alder, vægt, højde)
•Stolen skal passe til bilen. Prøv stolen i bilen inden køb
•FDM anbefaler kun autostole, der har fået mindst fire stjerner i FDMs autostole-test
•Køb autostolen et sted, hvor man kan få den nødvendige rådgivning og instruktion
•Autostole og selepuder skal være godkendt med ECE 44-03, ECE 44-04 eller ECE R-129
•Børn under 135 cm skal sidde i autostol
•Det koster et klip i kørekortet, hvis ikke barnet er spændt fast i godkendt autostol eller selepude, der passer til barnet
 
 

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.