• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
18. september 2017 - Audi

3D-lyd i ny Audi A8

3D-lyd nu også på bagsædet i ny Audi A8.

”Integrationen af højttalerne de rigtige steder i bilen udgør 80 procent af lydkvaliteten”, forklarer Wolfram Jähn, som er udvikler af lyd/akustik til A8. ”Integrationen af højttalerne de rigtige steder i bilen udgør 80 procent af lydkvaliteten”, forklarer Wolfram Jähn, som er udvikler af lyd/akustik til A8.

Audi

Advanced Sound System

I den nye Audi A8 bliver musik til en sanseoplevelse. Med Bang & Olufsen Advanced Sound System kommer den rene 3D-lyd med dens enestående rumklang nu også om på bagsædepladserne.

Luksus kan høres. Det beviser den nye generation af Audi A8 på imponerende vis med Bang & Olufsen Advanced Sound System med 3D-lyd. Systemet gør brug af 23 højttalere med neodym-magneter, der er meget lette og dermed med minimal forvrængning, som skaber et luftigt lydbillede i høj opløsning. Resultatet er imponerende – især når man lytter til en klassisk koncert, som er optaget i høj kvalitet: Kabinen bliver til en stor scene, hvor musikken udfoldes på samme måde, som da den blev optaget i koncertsalen – uden kunstige effekter. Lyden er autentisk og emotionel. Det har højeste prioritet hos lydspecialisterne hos Audi og afspejler mærkets filosofi, også når det gælder lydkvaliteten.

Soundsystemet i detaljer

Allerede i 2015 lancerede mærket med de fire ringe 3D-lyd i Audi Q7. I den nye Audi A8 omfatter den – efter en videreudvikling – nu også bilens bagsædepladser. To fullrange-højttalere i A-stolperne og to i loftbeklædningen over bagsæderne leverer den rumlige dimension af højde og udvider surroundsounden til en perfekt rumklangsoplevelse. Den 1.920 W store forstærker fra Bang & Olufsen, som arbejder meget effektivt takket være ”Ice-Power-teknologien”, genererer 3D-lyden med sin digitale signalprocessor. Den producerer minimal restvarme og dermed masser af udgangseffekt, hvilket kan høres på det detaljerede lydbillede. Den er især med til at forstærke bashøjttalernes signal, som gengiver en særligt energiladet lyd som fx en dyb orgeltone.

Når infotainmentsystemet tilsluttes, kører de to diskanthøjttalere i instrumentpanelet ud elektrisk. Takket være ”Acoustic-Lense-teknologien” fra Bang & Olufsen sørger de for, at lyden fordeles i et vandret spektrum på 180 grader. Individuelle forstærkerkanaler sørger for forsyningen til de enkelte højttalere. For at skabe 3D-lyden gør det nye soundsystem brug af en algoritme, som Audi har udviklet i samarbejde med Fraunhofer-instituttet i den tyske by Erlangen. Den beregner informationerne til den tredje dimension ud fra stereo- eller 5.1-optagelser og leverer dem til de fire 3D-højttalere. Det sker på dynamisk, hvor algoritmen tilpasses individuelt til optagelsen, så lyden ikke forvanskes.

En multijusterbar lydkulisse

Via MMI-systemet samt via et eget betjeningspanel til bagsædepassagererne, som kan sammenlignes med en smartphone, kan lydindstillingerne optimeres efter ønske – målrettet til de forreste, de bageste eller til alle siddepladser. Derudover er der en særlig funktion til afspilning af film – det såkaldte Movie-Set. Her lyder 5.1-optagelsen, som om man sidder foran lærredet i biografen. Systemet lokaliserer alle stemmer og justerer den tilsvarende balance. Hvis en person eksempelvis er i højre side af billedet, kommer stemmen også fra højre side.

Udviklingen
Konstruktionen af soundsystemerne til den nye Audi A8 begyndte allerede på et tidligt tidspunkt i udviklingen. ”Integrationen af højttalerne de rigtige steder i bilen udgør 80 procent af lydkvaliteten”, forklarer Wolfram Jähn, som er udvikler af lyd/akustik til A8. ”De skal fastgøres så stift som muligt, og derfor har vi fastgjort subwooferen i bagvæggen af kulfiberforstærket kunststof. Målet er at frigøre højttaleren og karrosseriet fra hinanden og undgå enhver form for svingninger.” En anden vigtig faktor er højttalergitrene, hvor designerne og lydingeniørerne hos Audi arbejder tæt sammen med udviklerne hos Bang & Olufsen. Gitrene skal have størst mulig akustisk transparens og samtidig opfylde deres beskyttelsesopgave. Grundlaget for førsteklasses soundsystemer er kvaliteten af hver enkelt komponent.

Et sammentømret team

Eksklusiv lyd er en af Audis kernekompetencer. Samarbejdet med Bang & Olufsen begyndte allerede omkring årtusindeskiftet. Fra 2005 kunne A8 som ekstraudstyr fås med et Advanced Sound System fra de danske specialister. Dermed havde Audi som den første producent et eksklusivt soundsystem på programmet fra fabrikken.

I den nye Audi A8 leverer Audi nu ikke blot Advanced, men også Premium Sound System. Når de åbner døren, bydes passagererne velkommen af en kraftfuld lydjingle, som er blevet komponeret specielt til A8.

”Vi søger den bedste partner til hvert projekt”, siger Mario Fresner, som er chef for lydudviklingen hos AUDI AG. Her spiller Fraunhofer-instituttet også en afgørende rolle. Mario Fresner forklarer: ”Bang & Olufsen udfører grundindstillingen af systemet hos dem. I Ingolstadt udfører vi system- og komponentudviklingen intensivt i eget regi. Og i Erlangen tilføres 3D-afstemningen så. Alle involverede parter har samme høje ambition: At tilbyde vores kunder det bedst mulige soundsystem – et, som er teknisk meget sofistikeret og samtidig viderefører den emotionalitet, som findes i musikken.”

 
 

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.