• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
27. april 2017 - FDM

Hvem skal sidde hvor?

Autostoleregler forvirrer forældre ved legeaftaler.

Er man som forældre ikke opmærksom på reglerne, risikerer man en bøde på 2.000 kroner og et klip i kørekortet. (Foto: FDM/ADAC) Er man som forældre ikke opmærksom på reglerne, risikerer man en bøde på 2.000 kroner og et klip i kørekortet. (Foto: FDM/ADAC)

FDM

Hvem skal sidde hvor?
Der opstår ofte forvirring om, hvem der skal sidde i bilens autostol, når der pludselig skal et ekstra barn med i bilen. Er forældrene ikke opmærksomme, kan det koste både bøde og klip i kørekortet.

Spontane legeaftaler i børnenes daginstitution medfører ofte stoleleg på bagsædet og kamp om pladserne. Særligt hvis der er flere børn, end der er barnesæder. En velkendt situation, der stiller forældrene i et dilemma, for hvem af børnene skal sidde i bilens sikre autostol, og hvem må nøjes med sikkerhedsselen?
 
Det er langt fra ligegyldigt, hvem der sidder hvor, og er man som forældre ikke opmærksom på reglerne, kan det koste dyrt, skriver FDMs medlemsmagasin Motor.
 
”Mange forældre overvejer at spænde sit barns legekammerat fast i bilens sikre autostol. Men reglerne på området er meget klare. Er der kun en autostol i bilen, skal man altid spænde sit eget barn og ikke legekammeraten fast i den. Faktisk risikerer man at få både en bøde og et klip i kørekortet, hvis man ikke gør det,” siger produktchef i FDM Flemming Søndergaard.
 
Ifølge loven skal børn under 135 cm, som udgangspunkt sidde fastspændt i godkendt sikkerhedsudstyr, der passer til deres højde og vægt. Det er førerens ansvar, at børn under 15 år er fastspændt.
 
Når man alligevel kan få lov til at tage et andet barn med, selvom man ikke har en ekstra autostol, skyldes det, at loven indeholder en særlig regel om ’lejlighedsvis kørsel’. Den tager hensyn til, at der kan opstå situationer, hvor man pludselig har behov for at transportere et ekstra barn. Her er det tilladt kun at bruge bilens sikkerhedssele.
 
”At skulle have et ekstra barn med i bilen er et velkendt scenarie for de fleste forældre. Derfor anbefaler vi, at man som minimum bruger en selepude, som man kan have liggende i bagagerummet. Selvom den ikke kan sammenlignes med en rigtig autostol, er den stadig en bedre løsning end at lade barnet sidde på bilens sæde. På sædet vil selen ikke sidde rigtigt i forhold til barnets højde. Det bedste er naturligvis at lave legeaftaler i forvejen, så forældrene har mulighed for at aftale lån af autostole. På den måde undgår man situationer, hvor man pludselig mangler forsvarligt udstyr til det ene barn,” siger Flemming Søndergaard.
 
Er der tale om en aftale, hvor bedsteforældrene eller andre henter fast én gang om ugen, er det dog ikke lejlighedsvis kørsel. I de tilfælde skal man have godkendt sikkerhedsudstyr og helst en rigtig autostol.

Det er langt fra ligegyldigt, hvem der sidder hvor, når børnenes legekammerater skal med i bilen. Er man som forældre ikke opmærksom på reglerne, risikerer man en bøde på 2.000 kroner og et klip i kørekortet. (Foto: FDM/ADAC)

 
 

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.