• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
18. august 2016 - Ford

Unge i sommervarmen

Unge i varmen er en dårlig kombination i trafikken.

I 2015 blev 25 unge i aldersgruppen 18-24 år dræbt i ulykker, der involverer motorkøretøjer på danske veje. I 2015 blev 25 unge i aldersgruppen 18-24 år dræbt i ulykker, der involverer motorkøretøjer på danske veje.

Ford

Med varmen, solen og de lange sommeraftener kommer vovemodet og de dårlige vaner. Unge mellem 18 og 24 år påvirkes i høj grad af sommeren, og det fører til en stærk stigning i antallet af alvorlige trafikuheld for aldersgruppen på den årstid.

Ford ønsker med sit gratis kørekursus rettet netop mod de unge at hjælpe med til, at både antallet af uheld og adfærden ændres – kørekurset Driving Skills for Life taler til unge på de unges præmisser, og giver dem samtidig livsvigtige redskaber

•    I EU udgør unge mellem 18 og 24 år 8 procent af befolkningen, men i 2013 tilhørte næsten 15 procent af de dræbte i EU netop denne aldersgruppe – om sommeren stiger tallet til 21 procent på grund af spontane fester, festivaler og en mere afslappet attitude generelt

•    I 2015 blev 25 unge i aldersgruppen dræbt i ulykker, der involverer motorkøretøjer på danske veje

•    En undersøgelse foretaget af Ford blandt 6.500 europæiske unge mellem 18-24 år viser, at 68 procent har et mere afslappet forhold til at køre bil om sommeren

•    Ford afholder kørekurser for unge mellem 18 og 24 år – på Driving Skills for Life lærer de unge at genkende faresignaler, at undgå distraktioner samt at vurdere trafikken

Sommer er festivalsæson over hele Europa. For mange unge betyder det ikke kun hygge med vennerne, store musikoplevelser og masser af alkohol - det betyder også en mere risikabel adfærd, når de sætter sig bag rattet. Festivalerne ligger ofte uden for storbyernes centrum, og hvad kan det skade, hvis man har taget stoffer eller drukket lidt for mange øl, før man kører fra festivalpladsen?

Det kan skade i en uoverskuelig grad, og den risikable adfærd om sommeren kan i højere grad end noget andet tidspunkt på året føre til trafikuheld, hvor døden er den sørgelige udgang. En undersøgelse foretaget af firmaet Lightspeed GMI for Ford Europa viser, at unge mellem 18 og 24 år tager langt mere afslappet på den opgave, det er at køre bil, når sommervarmen indfinder sig. Undersøgelsen er baseret på svar fra ca. 6.500 europæiske unge*, og hele 68 procent af de unge svarede, at de har et mere afslappet og løssluppent forhold til at køre bil om sommeren.

Statistikken taler desværre sit alt for tydelige sprog. Mellem 2004 og 2013 blev mere end 62.000 unge mellem 18-24 år dræbt i den europæiske trafik i uheld, der involverer motoriserede køretøjer, og det svarer til 15 procent af alle dræbte. I sommermånederne trækker skyerne sammen over aldersgruppen, som solen og varmen ellers lokker frem: I sommerperioden stiger de 15 procent, som aldersgruppen står for, til hele 21 procent**.

Men ser man på aldersgruppen i forhold til den samlede befolkning, svarer denne gruppe kun til 8 procent af befolkningen – hvorfor det er næsten to gange mere sandsynligt, at man mister livet, hvis man er mellem 18 og 24 år. I Danmark er sandsynligheden samlet set lavere, lige under 1,5 gange**, men det er stadig en bekymrende overrepræsentation. I 2013 blev i alt 178 danskere dræbt i trafikuheld, og af dem var 25 mellem 18 og 24 år**.

Høj selvtillid og venner der skal imponeres
Vejene ligger åbne, når man lige har fået sit kørekort, og man ikke længere skal sidde på bagsædet og lade sig fragte rundt af sine forældre. Friheden ved selv at komme bag rattet er nærmest euforiserende, men ansvaret er også stort. Erfaringen er tilsvarende lille, og det er ofte her, det går galt. Distraktion, stoffer og alkohol, venners pres, høj musik og mange andre ting er svære for en uøvet bilist at overskue, og uopmærksomhed og overvurdering af egne kompetencer er hovedårsag til de fatale uheld blandt unge.

I undersøgelsen med de 6.500 europæiske unge svarer 93 procent, at de har egenskaber, der gør dem til gode bilister. Alligevel vurderer 54 procent af de adspurgte, at de ikke altid kører så sikkert, som de burde. Samtidig indrømmer 41 procent, at de løber en større risiko, når de kører med venner i bilen. 16 procent svarer, at de har kørt uden sele, mens hele 13 procent har sat sig bag rattet, mens de var påvirket af alkohol. At vi lever i en verden, hvor man altid skal være på og online, sætter også sit præg på besvarelserne: 43 procent har sendt SMS’er, mens de sad bag rattet, 36 procent har besvaret opkald uden et håndfrit system. Det er en sprængfarlig cocktail, som altså især om sommeren sætter sit uhyggelige præg på ulykkesstatistikkerne.

 
 

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.