• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
7. april 2016 - Mols-Linien

Pauser øger sikkerheden

Rastepladser og færgefart øger trafiksikkerheden.

Rådet for Sikker Trafik anslår, at træthed står bag ca. 20 procent af de mest alvorlige trafikulykker i Danmark. Rådet for Sikker Trafik anslår, at træthed står bag ca. 20 procent af de mest alvorlige trafikulykker i Danmark.

Rådet for Sikker Trafik og Mols-Linien

Hold hvil, når du kører bil. Sådan lyder opfordringen fra Rådet for Sikker Trafik, der skønner, at antallet af alvorlige bilulykker herved kunne reduceres med op mod 20 procent.

Alt for mange kører bil, selv om øjnene klør, og munden former store o’er. 10 til 20 procent af alle alvorlige bilulykker skyldes ”søvngængerkørsel”, lyder meldingen fra Rådet for Sikker Trafik, der opfordrer bilisterne til at holde hvil, når trætheden melder sig.

”Der sker ikke bare mange, men også meget alvorlige ulykker grundet træthed. Når øjnene glipper, kan bilisten miste herredømmet og ende en i farlig frontalkollision. Derfor er det afgørende, at batterierne er ladet op, når man sidder bag rattet,” siger dokumentationschef hos Rådet for Sikker Trafik, Jesper Sølund.

Træthed kan blandt andet skyldes manglende søvn, sløvende medicin eller søvnapnø, og uanset årsagen er det vigtigt at parkere bilen, når øjenlågene bliver tunge. Og der er mange muligheder for at indløse en pause, når behovet melder sig, siger Jesper Sølund.

”Det behøver i virkeligheden ikke at tage mere end 15-20 minutter, hvis man for eksempel svinger ind på en rasteplads. Skal man fra Aarhus til København, kan det også være en god idé at tage færgen, hvor man får en naturlig kørepause og har mulighed for at blunde lidt. En powernap er den bedste medicin mod træthed,” lyder anbefalingen.

Samtidig afliver Jesper Sølund myten om, at sukker, høj musik og små lussinger hjælper på energiniveauet.

”Hverken kaffe, slik eller nedrullede vinduer gør en forskel. Der er ingen tvivl om, at det alene er søvn og pausen fra trafikken, der øger sikkerheden,” siger han.

Firmabilister gaber mest
Fænomenet ”søvngængerkørsel” ses i særlig høj grad blandt firmabilister. Ifølge Business Danmark beretter intet mindre end halvdelen af landets firmabilister således at have kørt bil, når de var alt for trætte til det. Også almindelige jobpendlere bakser med træthed til og fra arbejdet – her fortæller 17 procent, at de en eller flere gange har været tæt på at falde i søvn med foden på speederen.

Rådet for Sikker Trafik skønner, at op mod 20 procent af de mest alvorlige trafikulykker kunne undgås, hvis alle bilister var udhvilede, når de satte sig bag rattet. Undersøgelser har vist, at manglende søvn kan påvirke reaktionsevnen svarende til en alkoholpromille på 0,9. Træthed sløver opmærksomheden, forringer dømmekraften og forlænger reaktionstiden kraftigt.

FAKTA

3 gode råd til firmabilistens hvil på farten
·       Hold frokostpause på en café eller lignende, hvor du kan få en pause og et sundt måltid mad.
·       Overvej, at der er flere måder at transportere dig selv på. Tag gerne færgen, hvis der er mulighed for det. Her kan du koble fra, spise og skifte mellem arbejdsstillinger.
·       Lær dig selv at meditere, og hold ind til siden og gå et par ture rundt om bilen, så du også får frisk luft.

Kilde: Business Danmark – fagforening og a-kasse for blandt andre kørende sælgere

3 gode råd til pendlerens hvil på farten

·       Stop bilen og tag en kort lur på 15-30 minutter
·       Drik en kop kaffe uden sukker, inden du tager en lur. Kaffen virker opkvikkende, når du vågner igen.
·       Pres ikke dig selv til at køre for ikke at komme for sent. Ring og giv besked, hvis en hvilepause betyder, at du bliver forsinket.

Kilde: Rådet for Sikker Trafik

 
 

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.