• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
9. april 2015 - Dækbranchens fællesråd

Sommerdækkene skal på nu

Vinterdæk duer ikke i sommervarmen

Det er en god ide og skifte til sommerdæk nu Det er en god ide og skifte til sommerdæk nu

Med et forår, der er i fuld gang, er det nu tid til at få monteret sommerdækkene.

Det kan de fleste bilister sagtens finde ud af, men ikke alle:

"Vi ser hvert forår helt frem til sommeren, at cirka 17 procent af bilisterne fortsætter med at køre på vinterdæk. Og det er mildt sagt ikke særligt smart," siger Kenneth Saust, formand for Dækimportørforeningen i Danmark.

Hos dækimportørerne ved man, at når bilisterne kører på vinterdæk sommeren over, så er dækkene alvorligt slidt, når næste vinter kommer, og det kan være farligt. Desuden styrer slidte vinterdæk langt ringere end sommerdæk, når vejene er varme og tørre.

Derfor konkluderer Kenneth Saust at både sikkerhed og økonomi lider, når man kører på vinterdæk om sommeren.

Dækimportørerne peger som dokumentation på FDMs omfattende sammenligning af vinterdæk og sommerdæk foretaget i vinteren og det tidlige forår 2014, altså for kun et år siden.
"FDM anbefaler specifikt, at man undlader at køre på vinterdæk om sommeren, og det kan dækimportørerne kun bakke op om," siger Kenneth Saust.

FDM's test dokumenterede, at når vejene er helt tørre, og temperaturen over fem grader Celsius, så bremser sommerdæk i gennemsnit ni procent kortere.

Hos dækimportørerne påpeger man, at forskellen bliver endnu større, når temperaturerne for alvor bliver sommerlige og runder de 20 grader Celsius. Desuden er det dækimportørernes erfaring, at vinterdæk giver en mere slingrende kørsel på varme sommerveje.

Helårsdæk er kommet på tale som løsningen på alle dækvalg, men det mener dækimportørerne ikke:

"Helårsdæk er et kompromis, men de er hverken optimale i vinter- eller sommervejr. Så mit bedste råd til bilisterne er: Skift til sommerdæk nu! Det gavner både sikkerheden og pengepungen. Den kendte tommelfingerregel om vinterdæk om vinteren og sommerdæk om sommeren gælder stadig," slutter Kenneth Saust.

Læs mere og få gode tips om dæk her.

 
 

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.