• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
29. april 2014 - Applus Bilsyn

Pollen i airconditionen

Undgå pollen og bakterier fra bilens aircondition.

Lugter luften i kabinen gammel og muggen, er det et godt tegn på, at klimaanlægget skal renses. Pollen fjernes med et pollenfilter. Lugter luften i kabinen gammel og muggen, er det et godt tegn på, at klimaanlægget skal renses. Pollen fjernes med et pollenfilter.

Applus Bilsyn

Forår, sol og varme får inaktive airconditionanlæg til at udvikle svamp og bakterier, som du kan blive syg af. Se her hvordan du løser problemet. Og husk pollenfilteret.

Omkring 1 mio. danskere rammes i disse dage af rekordhøje pollental og svære høfebersymptomer. Hvad mange ikke ved, er, at den velkendte kløe og svie i øjne, næse og hals hurtigt kan fortsætte og endda forstærkes, hvis du kører i en bil med et airconditionanlæg.

Har bilen ikke kørt i et stykke tid, eller kører man mest korte ture, opvarmer forårsvarmen den fugt, som er i et ubenyttet klimaanlæg. Herefter opstår der bakterier og skimmelsvamp, som sendes ud til bilens passagerer, forklarer Applus Bilsyn, der dagligt syner biler med "syge airconditionanlæg”.

Sådan fikser du problemet
"Vores medarbejdere støder hele tiden på klimaanlæg, som skal renses. Lugter luften i kabinen gammel og muggen, bør man rense anlægget. Det er heldigvis nemt gjort. Vi anbefaler, at bilister køber en såkaldt aircondition cleaner, det vil sige en spray, som de stiller på gulvet i bilen. Samtidig med at dåsen tømmes i kabinen, sættes klimanlægget på fuld styrke i ca. 10 minutter. Cleaneren mindsker antallet af bakterier og frisker luften op,” siger Per V. Rasmussen, adm. direktør hos Applus Bilsyn.

Mekaniske klimaanlæg værst
Alle anlæg har risiko for at indeholde svamp eller andre farlige bakterier. Dog er det især mekaniske klimaanlæg der producerer bakterier og svamp, oplyser Applus Bilsyn. Nye klimaanlæg tænder ofte automatisk og er bedre til at komme af med begyndende fugt.

Pollen ind i kabinen
Klimaanlæg kan også sende pollen ind i kabinen. Skal man undgå de rekordhøje doser pollen i øjeblikket, og astma- og allergianfald, skal ens anlæg have et pollenfilter, der bør renses jævnlig. Her hjælper aircondition cleaneren ikke, forklarer Applus Bilsyn

Rens hvert andet år
"Uanset om man har et fuldautomatisk klimaanlæg eller et mekanisk airconditionanlæg, er det en god idé at rense anlægget minimum hvert andet år og gerne oftere – f.eks. om foråret. Det koster kun 199 kr., og man kan købe Cleaneren i alle vores synshaller. På den måde er du sikker på at minimere gener i bilen, der kan fremkalde allergi og luftvejsproblemer,” siger Per V. Rasmussen, Applus Bilsyn.

Faktaboks: Sådan opstår svamp og bakterier

I alle airconditionanlæg er der en fordamper, hvor der dannes kondens. Hvis ikke fordamperen renses, vil der opstå svamp og bakterier på grund af fugt. Når solen varmer bilen op, opstår mikroorganismer.

 
 

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.