• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
14. oktober 2013 - Motor Magasinet

Vejarbejde ødelægger ruderne med stenslag

Stigende antal af stenslag hos de danske bilister.

Flere forruder må repareres eller udskiftes grundet stenslag, og årsagen er mængden af vejarbejde på steder med høj hastighed Flere forruder må repareres eller udskiftes grundet stenslag, og årsagen er mængden af vejarbejde på steder med høj hastighed

Motor Magasinet

Flere forsikringsselskaber oplever en stigning i antallet af stenslag hos de danske bilister. Årsagen er de ikke i tvivl om, da de alle peger på de mange vejarbejder langs motorvejene.

Vejarbejde præger flere steder det danske vejnet, og især på motorvejsstrækninger bliver der arbejdet på at udvide vejene. Det kan skabe kø og irritation hos de danske bilister, men det medfører også flere problemer. Antallet af stenslag i bilruder er nemlig i år steget markant.

Forsikringsselskabet Alm. Brand oplyser til Politiken, at de i første halvår af 2013 har oplevet en stiging på 30 procent i forhold til samme periode sidste år. Og det er de ikke alene om.

Besøg forsikringsoversigten her!

- Der er en stigende tendens til, at vi får flere skader med stenslag, men vi har endnu ikke nogen opgørelse over, hvor højt tallet er. Årsagen er hyppigt vejarbejde på steder med høj fart, og vi forventer, at tallet vil forblive højt, så længe det står på, siger Karsten Moos, skadeschef hos Gjensidige.

- Vi nikker også genkendende til stigningen, hvor den største årsag er vejarbejde. Uden at have præcise tal gætter vi på, at det er en stigning på et to cifret procenttal, siger Peter Høyer, presseansvarlig hos Codan. der dog ikke bakkes op af Topdanmark og Tryg, der oplyser, at de ikke oplever mere end normale udsving i antallet af stenslagsskader.

Vinteren er dårligt nyt
Carglass betjener mere end 50.000 kunder årligt, når de skal have repareret eller udskiftet bilruder. Her hører de fra flere kunder, at stenslagsskaden er opstået i forbindelse med et vejarbejde, men adm. direktør Carina Bukkehave har ikke nogen tal, der kan bekræfte den stigning, som forsikringsselskaberne oplever.

- Det vi hører fra forsikringsselskaberne er, at nogle oplever flere stensslagsskader, mens andre får færre. Derudover er der et stort kontaktmarked, hvor folk selv betaler for at få lavet skaderne, siger Carina Bukkehave og fortsætter.

- Men når man kombinerer høj fart og meget vejarbejde, så vil det give stenslag. Potentielt kan antallet af stenslagsskader stige i de kommende måneder, når bilisterne skifter til vinterdæk. Her er der større risiko for, at stenene sætter sig fast, da vinterdæk har mere mønster, og så slynges op på bagvedkørendes bilrude. Og når der er så meget vejarbejde, kan tallet godt blive større henover vinteren, siger hun.

Vurdér gratis din bil på bilpriser.dk

Ikke kun vejarbejde
Hos brancheforeningen Dansk Autoglas mener de også, det er plausibelt med stigningen i skadede forruder grundet stenslag.

- Vi har ikke hørt fra vores medlemmer, at der skulle være denne stigning, men jeg ser det som sandsynligt med mængden af vejarbejde sammenholdt med de mange byggerier af metro og lignende, der foregår i Danmark i øjeblikket, siger Robert Lau, konsulent hos Dansk Autoglas.

Med flere motorvejsudvidelser samt metrobyggeriet i København, der først er færdigt i 2018, kan det have lange udsigter, før de danske bilister slipper for den øgede risiko for stenslagsskader.

 
 

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.