• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
13. august 2013 - Motor-magasinet

En sikker og miljørigtig vask

Se hvordan du bør vaske din bil i respekt for naturen.

Bilvask er vigtig af mange grunde, og det kan altid diskuteres, om maskinvask eller håndvask er bedst for bilen. Men der er ingen tvivl om, hvad der er bedst for miljøet. Bilvask er vigtig af mange grunde, og det kan altid diskuteres, om maskinvask eller håndvask er bedst for bilen. Men der er ingen tvivl om, hvad der er bedst for miljøet.

Motor-magasinet

Vask bilen i respekt for naturen 
Antallet af bilvaske på de danske servicestationer har ifølge en opgørelse i Energi- og Olieforums publikation Energinoter & Statistik 2012/13 været jævnt faldende i de seneste fem år. Det kan betyde, at bilisterne ikke længere vasker deres bil så ofte. Men også at flere vasker deres bil manuelt. Typisk ved fortovskanten eller på egen grund. Uanset om forklaringen er den ene eller den anden, er det dog en udvikling, der er bekymrende, noterer EOF i sine kommentarer til statistikken.
 
Også indehaver af konsulentvirksomheden Comcon i Kolding, Ove Østerby Hansen, undrer sig og er bekymret over udviklingen. Ove Østerby Hansen har i snart 25 år beskæftiget sig med opgaver vedrørende tankanlæg og tilhørende udstyr på benzinstationer. Herunder også med spildevandsforhold fra bilvaskehaller. Han er ikke er ikke i tvivl om, at al bilvask bør foregå steder, hvor vandet ikke løber urenset ud i naturen. 

"Det gør det ikke, når bilen maskinvaskes eller håndvaskes på en servicestation. Men det gør det, når man vasker bilen i sin indkørsel eller ved fortovskanten. Desuden er der en betydelig vandbesparelse, når en bil maskinvaskes i stedet for, at den håndvaskes.
De mest effektive vaskeanlæg bruger kun cirka 15 liter rent vand pr. bilvask, da resten af vandet er renset genbrugsvand. Til en manuel bilvask kan der let bruges 100 liter rent vand eller mere. Så egentlig burde det være forbudt at vaske bil hjemme i indkørslen eller ved fortovskanten," mener Ove Østerby Hansen.

Vurdér gratis din bil på bilpriser.dk

Fordele ved ren bil
"Det er rimeligt nemt at holde bilen ren, og det er faktisk også meget vigtigt. Snavs på en bil binder mere snavs og kan især i den fugtige tid, og når vejene saltes, medføre rustdannelser, skader på lakken og på den beskyttende behandling af undervognen," siger Ove Østerby Hansen.

"Man må heller ikke glemme trafiksikkerheden. Det er vigtigt med klart udsyn hele vejen rundt. Ikke kun gennem forruden. Og så er det en kendsgerning, at en ren bil ses bedre af andre trafikanter end en beskidt bil."
Hvordan man så opnår det bedste vaskeresultat kan altid diskuteres. Påstanden om, at manuel bilvask er bedre end maskinvask er ifølge Ove Østerby Hansen ikke mere rigtigt end det modsatte.

Gå til billånsoversigten her!

For og imod
"Maskinvask foretages ensartet hver gang, og det er næppe tilfældet med manuel bilvask. Nogle vil selvfølgelig være meget grundige, når de vasker bilen manuelt, men det modsatte vil også være tilfældet. Derfor er det ikke muligt generelt at sammenligne maskinvask med manuel vask, hvis man ikke har en ensartet standard for den manuelle vask.

En ulempe ved maskinvasken er dog, at alle biler har hjørner og kroge, hvor børsterne ikke kommer ind. Disse kroge finder bilejeren hurtigt efter et par vaske i vaskehallen og kan så benytte den spand og børste, der er ved de fleste bilvaskeanlæg til vaske dørkanter og blinde hjørner. Og man kan også vælge mellem forskellige vaskeprogrammer afhængigt behovet."
 
Ove Østerby Hansen er også blevet præsenteret for den påstand, at det slider på bilens lak at komme ofte i en vaskehal. Det afviser han dog som en gammel skrøne, der hører fortiden til. Der foregår en konstant udvikling af vaskeanlæggene. Også af de børster, der benyttes, så de er meget skånsomme mod bilens overflade.
 
Det er klart, at man kan se forskel på en helt ny eller nylakeret bil sammenlignet med en bil, der har nogle kilometer på tælleren. Alene ved at køre i bilen slides lakken, og der kan komme ridser. Også manuel vask kan give ridser, hvis man ikke er tilstrækkelig påpasselig.

Undervognen
Mange har den opfattelse, at det ikke er nødvendigt at vaske undervognen om sommeren, men kun om vinteren, hvor vejene saltes, og hvor det er helt tydeligt, at der sætter sig saltaflejringer langt op på bilsiderne, som nærmest "råber" på at blive vasket af.
 
"Det er klart, at behovet for undervognsvask er størst om vinteren, men undervognen bliver altså også snavset om sommeren ved kørsel på fugtige og våde veje, som vi ofte har det i Danmark. Så det kan være en god investering også at vaske undervognen en gang imellem om sommeren, så det snavs, der samler sig i undervognes kroge skylles væk," anbefaler Ove Østerby Hansen.

Annoncér gratis din bil på bilpriser.dk

Vælg efter behov
De fleste udbydere af bilvask har en menu med flere vaskeprogrammer med forskellige vaskeydelser og efterfølgende behandling og dermed også til varierende priser. En billig vask kan være udmærket, men som så mange andre steder får man også her ifølge Ove Østerby Hansen, det man betaler for.
 
"Lige som når vi vasker tøj, skal vi vælge det vaskeprogram, der er mest velegnet til det aktuelle behov. De dyreste er oftest med en lakforsegling. Den behøver man ikke at vælge hver gang, da den kan holde længere end til næste bilvask. Den kan dog ikke måle sig med en manuel lakforsegling, som til gengæld kræver en del håndelag og indkøb af en lakforsegling, som kan være relativt dyr."
 
 

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.