• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
3. april 2013 - Motor-magasinet

Sikkerhedsudstyret droppes

Vi dropper sikkerhedsudstyret i den nye bil.

Danskerne tilvælger mindre sikkerhedsudstyr end de norske naboer. Danskerne tilvælger mindre sikkerhedsudstyr end de norske naboer.

Motor-magasinet

Danske afgifter får skylden
Det er ikke kun mærket, modellen og farven, man skal tage stilling til, når man køber ny bil. Mængden af ekstraudstyr skal også overvejes, og herunder de tilføjelser, der kan gøre bilen mere sikker.

Men dem har danskerne en tendens til at fravælge, advarer De Danske Bilimportører, som giver det danske afgiftssystem skylden.

"På grund af den måde, som afgiftssystemet er indrettet på, bliver meget nyt sikkerhedsudstyr rigtig, rigtig dyrt. Derfor ser vi, at udstyret kommer senere til Danmark og får en mindre udbredelse end de lande, vi normalt sammenligner os med", siger chefkonsulent Tejs Laustsen Jensen.

Vurdér gratis din bil på Bilpriser.dk

Klar tendens hos Volvo
Der findes ikke en samlet opgørelse over salget af sikkerhedsudstyr i nye danske biler, men hos Volvo, som er en af de bilfabrikanter, der prioriterer sikkerhedsudstyret højt, ser man en klar tendens.

Her tilvalgte kun seks procent af de danske kunder sidste år det såkaldte On Call-system, som automatisk kontakter alarmcentralen, hvis en airbag eller en selestrammer udløses. I Norge valgte over 70 procent af bilkøberne at få installeret systemet.
"I Norge havde man i 1990’erne et system, der mindede om det danske, men nu har man omlagt til en teknisk afgift, som blandt andet bestemmes af, hvor meget bilen vejer, hvor meget CO2 den udleder, og hvor langt den kører på literen", påpeger Tejs Laustsen Jensen.

Besøg forsikringsoversigten her!

Udstyrsliste ikke opdateret
FDM er også fortaler for en model i stil med den norske, da man betragter den danske som "forældet". I Danmark fastsættes afgiften udelukkende på baggrund af bilens - og herunder sikkerhedsudstyrets - pris.

Lovgivningen undtager dog forskellige former for sikkerhedsudstyr fra afgift, men der er ifølge FDM ikke blevet fritaget nyt udstyr siden midten af sidste årti.
"Listen er ikke blevet opdateret i mange år, så næsten alt det nye sikkerhedsudstyr, der kommer på markedet bliver afgiftsbelagt på lige fod med stereoanlæg, læderindtræk og alufælge", siger afdelingschef Torben Lund Kudsk.

Han påpeger, at det udstyr, som er blevet fritaget for afgift, har solgt rigtig godt.
"Danskerne er interesseret i sikkerhedsudstyr, men ikke hvis det skal beskattes med flere hundrede procent", understreger Torben Lund Kudsk.

 
 

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.