• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
20. december 2012 - Jyllands-posten

Årets bedste bilbøger

2012 var en god årgang for biler og bilbøger.

Seks bøger, som Tempo foreslår kan ligge under juletræet til bilentusiasten. Foto: Flemming Haslund. Seks bøger, som Tempo foreslår kan ligge under juletræet til bilentusiasten. Foto: Flemming Haslund.

Jyllands-posten

Julegaveideer til bilentusiaster
Lamborghini, Volkswagen up!, Jan Magnussen og topløs. Stikordene i årets bedste julegavebøger for bilentusiaster kommer langt omkring. En klar tendens er i øvrigt, at billeder står stærkere og stærkere især takket være et par udgivelser fra det nye, danske forlag Duckshoot Media.

Vurdér gratis din bil på Bilpriser.dk

Tempo har samlet en god håndfuld bilbøger, som vi anbefaler. Og hør bare, hvordan vi kan bevæge os rundt i bilverdenen: Her er gensyn med dengang, da dansk motorsport var topløs, her er bogen om Sportscar Event, og kataloget over alle nye biler, Bil Revyen, kører igen igen igen.

Jan Magnussen fortæller røverhistorier om Formel 1 og standardvogns-racing, vi får overraskende oplysninger om, da Nimbus var ung. Og Blærerøven, han kører igen.

Jan Magnussen fortæller røverhistorier
Hvordan bliver man racerkører? Hvad kræver det at nå målet? Hvordan skaffes pengene? Hvad med familien? Og er det egentlig i orden at være bange? Racerkøreren og Le Mans-helten Jan Magnussen besvarer alle motorsportens mange spørgsmål i sin bog ”Racerkører – et håndværk”, der ligner et must under juletræet.

Den nye Magnussen-bog adskiller sig afgørende fra den traditionelle bog på et afgørende punkt: Mange moderne bil- og motorsportsbøger er fyldt op med flotte billeder – og det er denne også – men der er yderligere en stærk dimension: det grafiske layout – så elegant, så raffineret. Det grafiske design er det smukkeste magasin værdigt.

”Racerkører – Et Håndværk”. 206 sider, hardback.
Forfatter: Jan Magnussen og Nikolaj Karlshøj.
Udgiver: Duckshoot Media. 299 kr.

Bil Revyen igen igen igen
Vel kan det være hurtigst at finde en bils tekniske data på nettet. Men intet overgår hyggen og inspirationen ved at sidde og bladre i alle biloversigters moder, Bil Revyen – i år naturligvis i 2013-udgaven. Opslagsværket rummer alle de relevante biler, er bygget logisk op, bruger alle de korrekte ord og udtryk. Derfor er Bil Revyen fortsat det absolutte must for bilentusiaster – og hvis du ikke har så meget som én trykt bog om biler stående, kunne Bil Revyen meget vel være den første.

Bil Revyen 2013. 212 sider, softback.
Forfatter: Steen Bachmann.
Udgiver: Benjamin Publications AS. 149,95 kr.

Besøg billånsoversigten på Bilpriser.dk

Da Nimbus var ung
Jo, Danmark har da haft bilproduktion, f.eks. Ellerten, der var langt forud for sin tid, og i dag er der en lille eksklusiv produktion af racerbilen Aquila. Men der var engang, hvor Danmark var en væsentlig producent af motorcykler – Nimbus.

Journalist og motorcykel-ekspert Jens Jessen har skrevet bogen ”Nimbus i sort-hvid og farver”, der graver dybt ned i historien om den danske motorcykel – som i øvrigt var voldsomt avanceret for sin tid med 4-cylindret motor og kardantræk. Nørdet stof måske, men også mange steder et stykke dansk historie, ikke mindst fordi Nimbus spillede sin rolle ved militæret, politiet og postvæsenet.

Nimbus i sort-hvid og farver”. 236 sider, hardback.
Forfatter: Jens Jessen.
Udgiver: GT Forlag. 298 kr.

Sportscar Event i tekst og billeder
Sportscar Event. Du har sikkert hørt om denne Danmarks største kørende biludstilling. Enten for de mange penge, eventen kører ind til Børnecancerfonden, eller fordi du fascineres af de mange berømte sportsvogne, der gi’r den gas her i Danmark. Eller fordi du har været så heldig at få en tur som passager i en af de hurtige biler – en Lamborghini, en Porsche, en Ferrari, måske en Bugatti.

”Fra drengedrøm til virkelighed” viser de mange sportsvogne og fortæller også historien om en række af folkene bag arrangementerne, først og fremmest de to idémænd og en superstjerne, der kom forbi. Endelig er bogen et billedkatalog af mange af de fineste kreationer fra de store sportsvogns-huse, der har kørt på FDM Jyllandsringen, FDM Sjællandsringen og ved Messecenter Herning.

Kørerne er først og fremmest de private ejere af bilerne. Men en enkelt gang kom en berømt kører forbi – ja, faktisk en regulær superstjerne fra sportsvognenes univers. I bogen forklares det sådan her:

De siger, at hans puls er 8.000 o/min., at han var århundredets scoop, og at han ikke kan overleve at holde i kø … det var nok derfor, at han ankom i helikopter, da han besøgte Sportscar Event på Jyllands-Ringen. Hvorfor han var der, hvor han kom fra, og hvem, der havde lavet aftalen (hvis der overhovedet var nogen aftale), er der ingen, som ved. Men dem, som var heldige nok til at sidde ved siden af, fik efter sigende en tur, de ikke glemte lige med det samme. Hvad han hed? Det ved vi heller ikke. Måske hed han Stig.

Bogen ”Fra drengedrøm til virkelighed” koster 249 kr. – og som med alt andet arbejde i Sportscar Events regi doneres overskuddet til Børnecancerfonden.

”Fra drengedrøm til virkelighed – 10 år med Sportscar Event og Børnecancerfonden”. 144 sider, hardback.
Forfatter: Christian Frost.
Udgiver: Sportscar Events Almennyttige Fond. 249 kr.

Annoncér gratis din bil på Bilpriser.dk

Da dansk motorsport var topløs
I bogen ”Skandinavisk racerelite” rammer vi lige ned i perioden, som de fleste sikkert husker for, hvordan Tom Belsø i sin rød/hvide Escort og Sven Engstrøm i sin hvide Porsche 911 byttede forskærmenes maling. Men den gang omkring 1970 – før Jan Magnussen og Tom Kristensen havde smidt de korte bukser – var en af de første danskere på vej ud i den store, internationale motorsportsverden. Ole Vejlund var danskeren, der drog ud med en Formelvogns-racer på ryggen.

Den tid har Carsten Frimodt taget fat på i sin bog, ”Skandinavisk Racerelite” med undertitlen ”Ole, Reine og Ronnie”. I Vejlunds første internationale år kørte danskeren ofte mod de to svenskere Ronnie Peterson og Reine Wisell. At Ronnie og Reine senere tog skridtet helt op i Formel 1, ser Frimodt bort fra og fortæller de tres noget tidligere fælles historie.

Bogen er fyldt med billeder fra dengang, fra de tre musketerers weekender på banerne og hverdage bag kulisserne. Og fra den tids PR-arrangementer – da dansk motorsport var topløs. Topløse piger på ryggen af en formelracer og topløse piger på programmet til løb på Jyllands-Ringen.

”Skandinavisk racerelite”. 132 sider, hardback.
Forfatter: Carsten Frimodt.
Udgiver: Forlaget Veterania. 368 kr.

Blærerøven kører igen
Mads Christensen gjorde sig i den grad kendt ved at begå bogen om sig selv – Blærerøven. Siden er han vokset til et tv-ikon, der hives frem hver gang, der skal siges noget hurtigt og smart – og inde bag ordstrømmen med indhold til eftertanke. Nu har Mads Blærerøv opdateret sin første bog og fortæller igen om at binde slips, så knuden står snorlige, at vælge sko, så man kan gå til nytårskur hos dronningen, om det skulle være.

Men bogen har også et par løsslupne kapitler, hvor vi lige får lært, hvad vi skal synes og mene, hvis vi har den rigtige bilstil – ifølge Blærerøven. Du får i øvrigt også lige handymandens yndling: ”Sådan dræber du en hårtørrer” – billede for billede.

"Blærerøven vender tilbage."
Forfatter: Mads Christensen.
Udgiver: Duckshoot Media. 243 kr.

 
 

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.