• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
28. oktober 2011 - FDM

Husk (bag)lygterne i mørket

Mange nye biler tænder ikke automatisk baglygterne.

Mange nye biler tænder ikke automatisk baglygterne, når mørket falder på. Det kan skabe farlige situationer i den mørke tid, skriver Motor. Mange nye biler tænder ikke automatisk baglygterne, når mørket falder på. Det kan skabe farlige situationer i den mørke tid, skriver Motor.

FDM

Fordele og ulemper
I de senere år er der kommet flere bilmodeller på gaden, som ikke automatisk har lys i baglygterne. Det skyldes, at bilen er udstyret med et moderne kørelys, hvor særlige kørelyslygter fortil gør det ud for belysningen i dagtimerne, og hvor baglygterne altså ikke er tændt. Ideen er, at bilens energiforbrug holdes nede, ligesom pærernes levetid forlænges.

Mange glemmer lyset
Biler med denne indretning sikrer ganske vidst, at man har lovligt lys på ved kørsel på en højlys dag, men betyder desværre også, at bilisten skal være opmærksom på at ændre lyset, hvis det bliver lygtetændingstid eller vejret ændrer sig. Og det er der mange, der ikke ved.

Besøg forsikringsoversigten på Bilpriser.dk

”Det er særligt i skumringen, at man kan glemme at tænde lyset, fordi man stadig kan orientere sig i trafikken uden lys, eller fordi man ikke er klar over, at baglygterne ikke er tændte. Men kører man i en bil med den moderne udgave af kørelyset, skal man huske at tænde bilens rigtige nærlys, når mørket falder på. Det samme gælder, hvis vejreforholdene pludselig ændrer sig. Gør man ikke det, har de bagved kørende svært ved at se en, da baglygterne ikke er tændte, og det kan skabe farlige situationer i trafikken,” siger bilteknisk redaktør på Motor Søren W. Rasmussen.

Lys på bilen er et krav
Der er krav om at tænde bilens almindelige lys i lygtetændingstiden, som er fra solnedgang til solopgang, samt ved kørsel i tunneller og i forbindelse med nedsat sigtbarhed. Sidstnævnte kan eksempelvis opstå ved tordenvejr, kraftigt regnvejr eller tåge.

”Det er i forsøget på at mindske bilens brændstofforbrug og samlede CO2-udslip, at flere bilproducenter i deres nye modeller har slukket for det automatiske lys i baglygterne.
Det kan give god mening, men betyder også, at ejere af visse bilmodeller skal til at vænne sig til at tænde lyset på bilen, når mørket falder på ligesom i gamle dage”, siger Søren W. Rasmussen

Fordobling af bøden
I erkendelse af at flere glemmer at ændre kørelyset manuelt, er nogle biler udstyret med en automatisk lyssensor, og så tændes baglygterne automatisk når mørket falder på.
Har man ikke korrekt lys på bilen, er bøden frem til 31. december 500 kr. Fra 1. januar 2012 stiger den imidlertid til 1.000 kr.

Gå til forsikringsoversigten her

 
 

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.