• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
13. maj 2011 - FDM

Glem ikke vejafgifterne

Dyrt at glemme vejafgifter i Europa.

Husk at få mærkat på bilen, hvis det kræves. Husk at få mærkat på bilen, hvis det kræves.

FDM

Det kan være dyrt at glemme at betale vejafgift på kør-selv ferien. Det viser en opgørelse over bødestørrelserne, som FDMs tyske søsterklub har lavet.

20 europæiske lande opkræfter vejafgifter
20 lande i Europa opkræver vejafgifter på motorveje og motortrafikveje. Undlader man at købe en tilladelse, risikerer man at få en bøde, hvis man bliver stoppet, og priserne er generelt ret høje sammenlignet med prisen på tilladelsen.

”Afgifter til kørsel på motor- og motortrafikveje i 20 lande kan hurtigt få udgifterne til at løbe op, men undlader man at købe tilladelsen, kan det hurtigt blive endnu dyrere i form af en klækkelig bøde,” udtaler Frederik Valmin, feriekonsulent hos FDM.

Store bøder for at glemme vejafgiften
I Slovakiet skal man som minimum betale en bøde på tre gange prisen på en mærkat, men bøden kan dog også nå op på hele 500 euro. Billigere bliver det ikke i Østrig med en bøde fra 120 euro til 300, og i Slovenien kan en bøde spænde fra 300 og helt op til 800 euro. Der findes forskellige systemer til at opkræve vejafgifter.
 
Forskellige systemer i landene
I mange lande benytter man sig af et system, hvor man køber en mærkat eller en elektronisk anordning til at sætte i forruden på bilen, der så giver tilladelse til kørsel på motor- og motortrafikveje i en afgrænset periode.

Typisk kan man købe tilladelse til forskellige tidsintervaller, som en uge, en måned eller et år. Men i eksempelvis Schweiz kan man kun købe en årsmærkat.

I andre lande betaler man afgiften pr. kørt strækning, hvor man eksempelvis trækker en billet ved en bomstation, når man kører ind på motorvejen og betaler ved en anden bomstation, når man forlader motorveje, mens betalingen andre steder finder sted ved indkørslen.

Undersøg hjemmefra reglerne for vejafgift
”FDM anbefaler altid, at man undersøger reglerne, inden man tager af sted på kør-selv ferie og så vidt muligt køber mærkaterne hjemmefra. Priserne på de forskellige systemer er afhængige af det købte tidsinterval ved mærkater og elektroniske anordninger, eller hvor lang strækning man har tilbagelagt. Der er stor forskel på den gennemsnitlige pris fra land til land, hvor Rumænien er billigst og Slovenien er dyrest,” siger Frederik Valmin.

I nogle lande kan der også være afgifter for at køre gennem tunneler, over broer eller ind i byer.

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.