• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
26. april 2011 - FDM

Pas på ulovlige strafrenter

Mange bilejere bliver afkrævet for høje strafrenter.

Mange bilejere bliver afkrævet ulovligt høje strafrenter. Mange bilejere bliver afkrævet ulovligt høje strafrenter.

FDM 

Mange bilejere bliver afkrævet ulovligt høje strafrenter, hvis en regning betales for sent. Det på trods af, at branchen for over et år siden blev gjort opmærksom på, at det er ulovligt.

Værksteder og forhandlere overholder ikke renteloven
Nogle værksteder og forhandlere tager stadig alt for høje strafrenter, når bilejere ikke betaler regningen til tiden eller ikke ønsker at betale pga. uenigheder. De såkaldte morarenter opkræves, når betaling ikke sker rettidigt, og størrelsen reguleres to gange om året ud fra Nationalbankens udlånsrente. Problemet er blot, at nogle værksteder og forhandlere ikke overholder renteloven og opkræver alt for høje morarenter.

Eksempel på årlig effektiv rente på 42%
FDMs juridiske afdeling har gennemgået 40 tilfældigt udvalgte regninger, og i mange tilfælde var morarenten for høj. I det værste tilfælde var rentesatsen på tre procent pr. påbegyndt måned, hvilket svarer til en årlig effektiv rente på ca. 42 procent. Den årlige lovlige morarentesats for første halvår af 2011 er 8,05 procent, så den ulovlige renteopkrævning svarer til ca. 34 procentpoint højere, end loven tillader.

”Det ser uskyldigt ud, når der står med småt, at der opkræves tre procent i rente om måneden ved for sen betaling. Men når det tilladte er ca. 0,6 procent om måneden, er det en grov overtrædelse, der oven i købet kan koste bilejeren mange penge,” siger advokat i FDMs juridiske afdeling Lennart Fogh.

Tidligere irrettesættelse har ikke virket
Den aktuelle gennemgang er en opfølgning på en tidligere gennemgang af 250 regninger, FDM foretog i 2009. Også dengang tog en lang række værksteder og forhandlere for høje morarenter. Det fik Forbrugerombudsmanden til at rette henvendelse til de relevante brancheorganisationer for at få deres medlemmer til at efterleve loven.

”Aktørerne i branchen har nu haft mere end et år til at rette ind, men der er ikke sket nok. Det gælder både blandt organiserede virksomheder og frie forhandlere og værksteder,” forklarer Lennart Fogh.

Regningerne i undersøgelsen stammer fra FDMs daglige rådgivning af medlemmer, og regningerne er udvalgt tilfældigt. Ingen af regningerne er sendt til FDM for at få vurderet renten. Den årlige morarente er pt. 8,05 procent, hvilket svarer til en månedlig morarentesats på ca. 0,6 procent. FDM opfordrer forbrugere, der er blevet opkrævet for høje renter til at kontakte firmaet bag.

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.