• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
10. marts 2011 - Applus+ Bilsyn

Spar på de dyre dråber

Uroen i Mellemøsten har fået priserne på benzin og diesel til at eksplodere.

De stigende brændstofpriser gør det endnu mere vigtigt at tænke økonomisk. De stigende brændstofpriser gør det endnu mere vigtigt at tænke økonomisk.

Applus+ Bilsyn 
Stigende benzin- og dieselpriser
Holder priserne sig i vejret vil det koste bilejere og vognmænd ekstra udgifter. Læs her, hvordan du kører længere på literen.

Danske bilister og lastbilchauffører har gennem den seneste måned måttet punge ekstra ud, når de har tanket brændstof. Urolighederne i Mellemøsten og Nordafrika har ikke bare ændret på den politiske magtfordeling, men også sparket prisen på råolie, benzin og diesel i vejret.  Efter nytår lå prisen på benzin på ca. 10,50 kr. pr. liter. I dag ligger en liter blyfri oktan 95 til at koste godt 12,00 kr.
Derfor bør bilejere og vognmænd, der gerne vil reducere benzin- eller dieselsregningen, overveje, hvordan de sparer på brændstoffet, lyder rådet fra Applus+ Bilsyn.

Tjek motorens forbrænding
”Hvis oliepriserne stiger yderligere og de holder sig i vejret igennem længere tid, vil bilejerne kunne spare en del penge ved at køre økonomisk. Hvor meget kan vi ikke sige, fordi det naturligvis er individuelt i forhold til hver bilejers kørsel og forbrug. Men hvis man gerne vil reducere sit brændstofforbrug, anbefaler vi, at man i udgangspunktet får foretaget en vurdering af bilens forbrænding for at se, om bilens motor fungerer optimalt og ikke har nogen spildforbrænding. Det er samtidig godt for miljøet. Man kan også opnå et lavere forbrug ved at accelerere og bremse langsomt og på den måde finde et mere glidende tråd i trafikken.  Samtidig bør man undgå, at f.eks. motoren kører i tomgang, og bilen har alt for mange elektriske anlæg tændt på en gang. Det koster alt sammen energi,” siger Per V. Rasmussen, adm. direktør hos Applus+ Bilsyn.

Boks: 10 råd: Sådan sparer du på de dyre dråber

1. Hurtig op i fart
En af de ting, der skaber en for høj forbrænding, er kørsel ved høje omdrejninger i for lang tid. Få derfor hurtigt bilen op i fart, hvor du bruger de høje gear og kører i stabilt tempo uden de store udsving.

2. Undgå formel 1-kørsel
Det kan godt være, du gerne vil hurtig hjem fra arbejde. Men undgå alligevel at køre ræs hen mod trafiklysene og at gasse op, når du skal videre. De store udsving med kraftige accelerationer koster alt for meget.

3. Sørg for at din bil er brændstoføkonomisk
Du kan eventuelt vælge at købe en bil, der kører længere på literen. Du kan også tage din bil til syn og få foretaget en motortest, der kan vise, hvordan forbrændingen optimeres. Sørg for at få fjernet skidt på bremseklodserne og få udskiftet luftfilter og olie.

4. Lad bilen bremse for dig
En ny bil bruger ikke noget brændstof, når du slippe foden fra speederen. Når du nærmer dig et rødt lys, bør du derfor bare slippe speederen og bremse let samtidig.

5. Få cruisekontrol på bilen
Rulle- og især vindmodstand bliver ekstra kraftig, når din bil kommer op på de trecifrede hastigheder. Bilen forbrænder ca. 20 procent mere brændstof ved at køre 130 km/t end 110 km/t. Med en cruise control-funktion i bilen sikrer du dig, at du ikke kører alt for hurtigt. Ud over at du har mulighed for at undgå en fartbøde, skal din motor ikke bruge kræfter og forbrænde benzin på en masse modvind.

6. Tomgang er fremgang
I stedet for at holde og vente ved hvert lyskryds, så sluk bilen, idet det er billigere i nye biler at starte én gang mere i stedet for at holde med motoren tændt.

7. Sluk for Tv, aircon og varme i sæderne
De fleste biler er i dag udstyret med underholdningsgadgets, GPS’ere, radio, CD-afspiller, varme i sæderne, opvarmede bagruder og masser af aircondition. Især om vinteren anvendes elbagruder, sædevarmere og aircon i udpræget grad, men det koster alt sammen energi.

8. Sørg for de rigtige dæk og det rigtige tryk
Undersøgelser fra Continental Dæk Danmark A/S viser, at der er stor forskel på de forskellige dækmærkers rullemodstand, og hvordan de påvirker forbruget af brændstof. Undersøg evt. på nettet hvilke dæk, der har en lav, gennemsnitlig og høj rullemodstand og overvej, om du skal skifte dæk. Husk dog på, at dæk med en meget lav rullemodstand også kan bremse langsommere end dæk med en højere rullemodstand.

9. Sørg for det rigtige dæktryk
Sørg for at pumpe dækkene hårdt, idet køretøjets trædeflade mod vejen dermed reduceres.

10. Fjern overflødige ting
Lad lægtehammeren, værktøjskassen, ølkassen og gasflasken til fyret bliver derhjemme. Fjern al overflødigt habengut, som din bil skal slæbe rundt på. Blot ekstra vægt på 20-30 kilo kan mærkes i bilen. 

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.