• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
7. marts 2011 - FPN

Kan du vigepligtsreglerne?

Kun hver femte kan reglerne om højrevigepligt.

Mange skader opstår pga. misforståelser ved vigepligt Mange skader opstår pga. misforståelser ved vigepligt

Farlige situationer i trafikken
Kilde: Dansk Kørelærer-Union
Der opstår farlige situationer i trafikken, fordi bilister ikke overholder højrevigepligten.
En ny undersøgelse viser, at hver femte dansker enten har misforstået eller ikke kender til reglerne om højrevigepligt. Det fører til, at der opstår mange farlige situationer i trafikken.

"Vi ser skadesanmeldelser hver eneste uge, hvor det spiller ind, at folk ikke har forstået eller overholdt deres vigepligt. Ofte sker uheldene på de små villaveje, hvor hække og træer gør oversigtsforholdene dårlige. Det betyder, at folk først opdager de andre trafikanter i sidste øjeblik, og når de så bliver usikre eller misforstår vigepligten, kan de ikke nå at bremse. Resultatet er bulede biler – og forslåede fodgængere og cyklister,” siger Lotte Schartau, der er produktekspert hos Codan.

Kørekort hjælper på tvivlen
Undersøgelsen viser også, at mindre end halvdelen af danskerne uden kørekort kan svare korrekt på spørgsmål om højrevigepligten. Ser man kun på danskere med kørekort kan 83 pct. svare rigtigt.

”Tallene viser, at danskere med kørekort har markant bedre styr på reglerne om vigepligt end danskere uden. Så her har landets kørelærere al mulig grund til at klappe sig selv på skulderen. Det er tydeligt, at deres undervisning virker,” siger Lotte Schartau.

Undersøgelsen er lavet af YouGov Zapera for Codan blandt 1.009 danskere i alderen 18-64 år.

Fakta om vigepligt
De danske færdselsregler skelner mellem to typer vigepligt:
Ubetinget vigepligt vil sige, at man skal holde tilbage for al kørende trafik fra begge sider.
Højre vigepligt vil sige, at man skal holde tilbage for al kørende færdsel fra højre side, og samtidig sikre sig, at evt. færdsel fra venstre side både kan og vil holde tilbage. Alle steder, hvor man ikke har ubetinget vigepligt, gælder reglen for højre vigepligt - lige bortset fra vognbaneskift og sammenfletning.

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.