• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
24. februar 2011 - FDM

Kineserdæk eksploderer

Billige dæk fra de ukurante mærker dumper igen i ny stor test af sommerdæk.

FDMs sommerdæktest viser hvordan et dæks egenskaber er på våd vej. FDMs sommerdæktest viser hvordan et dæks egenskaber er på våd vej.

FDM 
FDM fraråder køb
De billige dæk fra de ukurante, ofte asiatiske, producenter gør sig igen uheldig bemærket i en stor dæktest. Mens flere af dem klarer sig godt på tør vej, dumper flere af dem på våd vej. Men også den vigtige hastighedstest viste sig at være en afgørende faktor. Det kinesiske dæk fra Chengshan, der også er testens billigste, eksploderede ligefrem under denne test.
"Den seneste test illustrerer med al tydelighed, hvorfor FDM advarer mod den her type dæk. Prisen kan ofte være tillokkende, men når det gælder deres egenskaber på især våd vej, dumper de med et brag. At et enkelt tilmed eksploderer under testen bør få alle advarselslamper til at blinke. Vi fraråder i hvert fald direkte et køb," siger bilteknisk redaktør på Motor, Søren W. Rasmussen.

Dårlige egenskaber på våd vej
Sommerdæk er modsat vinterdæk skabt til at køre på tørre veje med høj hastighed og med et minimalt slid. Et krav de fleste producenter i dag kan leve op til. Værre ser det ud, når det handler om, at dækket samtidig også skal have gode egenskaber på våd vej.
"Det er på våd vej, det bliver kritisk, og vi ser de store forskelle. Men i et ofte vådt land som Danmark, er det en egenskab, man skal holde ekstra øje med, når man køber dæk.

Eksempelvis viste testen, at når to ens biler monteret med henholdsvis de bedste dæk og ringeste dæk bremses på våd vej fra 80 km/t, så passerer bilen med de ringeste dæk det punkt, hvor den anden holder stille med 46 km/t", siger Søren W. Rasmussen.
Det er FDM og de øvrige europæiske bilklubber, som i fællesskab står bag testen af et udvalg af årets ’kollektion’ af sommerdæk. I alt 33 dæk i størrelserne 14 og 15 tommer som passer til de mest populære biler i Danmark. Her klarer Vredestein Sportrac 3V sig bedst blandt dækkene i størrelsen 195/65 R15, mens testvinderen blandt dækkene i størrelsen 175/65 R14 er Continentals ContiPremiumContact 2.

Find dine sommerdæk allerede nu
Men selv om alle tanker om forår, højere temperaturer og sommerdæk kan synes langt væk, bør man allerede nu overveje, hvornår bilen skal have nyt fodtøj.
"Selv om man måske synes, man lige har sat nye og gode vinterdæk på bilen, skal man stadig huske at skifte til sommerdæk, når vinteren slipper sit tag, og foråret tager over. Det handler om, at dækket skal have de egenskaber, der passer til årstiden. Skal man ud og købe dæk, kan man ligeså godt gøre det nu. Dels undgår man, at de dæk man vil have er udsolgt, dels undgår man den travlhed, der altid opstår, når alle skal have skiftet dæk. Endelig skal man huske, at man nemt kan spare en del, ved at forhøre sig hos flere forhandlere, inden man køber," siger Søren W. Rasmussen.

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.