• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
22. februar 2011 - Trafikstyrelsen

Tjek trykket og få råd til mere

Få ændringer i kørerutinen giver luft i budgettet

Der er mange penge at hente ved at tjekke dæktrykket og følge energieffektive køreråd Der er mange penge at hente ved at tjekke dæktrykket og følge energieffektive køreråd

Opnå 20 pct. i samlet besparelse
Med ganske få ændringer i den daglige kørerutine kan der blive større luft i budgettet til vinterferien. En undersøgelse fra Trafikstyrelsen viser, at hver femte dansker kan spare op til 10 pct. på sit brændstofforbrug blot ved at få tjekket dæktrykket. Hvis de energieffektive køreråd samtidig følges, kan besparelserne komme op på 20 pct.

Danmark kan spare 70.000 tons CO2
28 mio. liter brændstof eller 70.000 tons CO2 om året. Så meget kunne danskerne spare, hvis vi kørte med det rigtige dæktryk. En undersøgelse fra Trafikstyrelsen viser nemlig, at 20 pct. af alle danske bilister mangler omkring 20 pct. luft i dækkene, og det betyder, at bilens brændstofforbrug stiger med op til 5-10 pct. 
"Tallene viser, at mange danskere slet ikke er klar over, at de kører med for lavt dæktryk. Men hvis vi blot en gang i mellem tager os tid til at smutte forbi en tank for at få tjekket trykket, er der tusindvis af kroner at spare.  Faktisk kan du barbere helt op til 10 pct. af dit brændstofforbrug, og det er jo en gevinst for pengepungen men også for miljøet," siger Niels-Anders Nielsen, centerleder i Trafikstyrelsen. 

Endnu større besparelser med de energieffektive køreråd
Trafikstyrelsens kampagne ”Kør Grønt - alt andet er helt sort” skal gøre danskerne opmærksomme på, hvordan man via en række energieffektive spareråd kan reducere omkostningerne til benzin eller diesel med op til 20 pct. Energieffektiv kørsel handler ud over et korrekt dæktryk om gamle dyder som forudseenhed i trafikken, at komme relativt hurtigt op i fart og gear, at motorbremse i stedet for at koble ud og at bruge klimaanlæg med omtanke. Alt sammen faktorer, som giver gode besparelser på brændstofforbruget til gavn for økonomien såvel som miljøet.

Stor besparelse for virksomheder
"Vi har regnet ud, at der er mange penge at spare, hvis danskerne tager de energieffektive køreråd til sig. En virksomhed med ti dieselbiler, der kører 40.000 km årligt og 15 km/l, kan spare mere end 50.000kr. om året, hvis chaufførerne kører energieffektivt. Samtidig vil de reducere udledningen af CO2 med 14,4 tons," siger Niels-Anders Nielsen.
Der er også penge at spare for privatbilister, hvis de retter sig efter de energieffektive køreråd. En familie med to benzinbiler, hvor den ene bil kører 20.000 km per år (15 km/l), og den anden bil kører 10.000 km/år (14 km/l) kan spare op til 4.700 kroner og 1 tons CO2 årligt, blot ved at køre energieffektivt.

Fakta om dæktryk
• Det kan ikke mærkes, om det kniber med luften i dækkene. På en cykel mærker vi tydeligt, når det er tid til at smutte forbi en pumpe, men i en bil, hvor der er en masse kræfter tilovers, er det langt sværere at vurdere. Trafikstyrelsen anbefaler derfor, at man ca. en gang om måneden tjekker dæktrykket.
• Det anbefalede dæktryk ligger typisk på 2 til 2,4 bar.
• Et for lavt dæktryk er som regel mindst en halv bar for lidt luft, hvilket er skyld i et ekstra brændstofforbrug på op til 10 pct.
• For lavt dæktryk kan udgøre en sikkerhedsrisiko, da bilen ikke manøvrer optimalt.
• Du kan finde det korrekte dæktryk for din bil ved fx at tjekke indersiden af tankdækslet, dørstolpen eller bilens instruktionsbog. 
 
Sådan følger du med i dit brændstofforbrug
På kørgrønt.dk kan du registrere din bil, indtaste dine tankninger af brændstof og følge med i forbruget. Her finder du også flere gode spareråd og information om energimærkningen af nye biler.
Tilmeld dig med din mobil, og når du fremover registrerer dine optankninger på kørgrønt.dk, gør beregneren hele arbejdet. På den måde bliver nemt at holde øje med og se ændringer i brændstofforbruget i takt med, at man bliver bedre og bedre til at følge kørerådene.

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.