• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
24. november 2010 - Applus+ Bilsyn

Kørekort uden sagkyndig

Måske slut med kø til den praktiske køreprøve, hvis man gør som i New York.

De køreprøvesagkyndige, som der herhjemme er mangel på, er sparet væk i New York. De køreprøvesagkyndige, som der herhjemme er mangel på, er sparet væk i New York.

Applus+ Bilsyn
Køreprøve uden sagkyndig
Ny teknologi til køreprøver, der anvendes med succes i USA, kan speede tiden på kørekort op herhjemme og fjerne månedlang ventetid.
Mens danske unge og andre, der skal have kørekort, ofte må vente i månedsvis på at komme til den praktiske prøve og få udstedt kørekortet, fordi det kniber med ledige motorsagkyndige, så er der stort set ingen ventetid på kørekort i staten New York. Her har man indført det elektroniske overvågningssystem DrivewAtch, som betyder, at kørekorttageren tager testen uden den motorsagkyndige på passagersædet.

Systemet er afprøvet ved 2 millioner køreprøver
”Staten New York har gennemført mere end to millioner køreprøver med systemet siden 2007. Politiet kan følge personen, der tager køreprøven via videoovervågning. På den måde er vi ikke afhængige af, om der er motorsagkyndige nok. Samtidig kan politiet omprioritere deres ressourcer, der i dag anvendes på motorsagkyndige, til andre steder, hvor der er behov for det,” siger Arne Willerslev-Legrand, der er adm. direktør for Applus+ Bilsyn i Danmark og i USA.
DrivewAtch måler førerens hastighed samt op- og nedbremsninger under køreprøven. Systemet benytter sig desuden af bluetooth-teknologi til at sende kørekorttagerens testresultater til en database, der bedømmer resultaterne så snart, at køreprøven er slut. Herfra sendes informationerne videre til myndighederne, der kort efter kan udstede kørekortet til bilisten.

Flere motorsagkyndige løsning her og nu
Dansk Kørerlærer-Union kritiserede for nylig igen politiet for ikke at privatisere området for køreprøver og dermed få flere køreprøvesagkyndige til at servicere de mange danskere, der holder i kø for at tage kørekort. Inden DrivewAtch eller et tilsvarende system eventuelt etableres i Danmark, vil Applus+ Bilsyn gerne udlåne flere køreprøvesagkyndige til politiet for hurtigt at afkorte ventetiden på et kørekort.
”Vi har over 120 bilsynsforretninger landet over, og det betyder, at vi kan udlåne vores egne, uddannede motorsagkyndige til politiet, uanset sted. Det vil effektivt reducere ventetiden på at få et kørekort, fordi politiet får mulighed for at tage mange flere personer op til køreprøve,” siger Arne Willerslev-Legrand.

Flere køreprøvesagkyndige er kun en overgangsløsning

Dog mener han, at flere motorsagkyndige mere vil være en overgangsløsning.
”Det er kun et spørgsmål om tid, før køreprøver bliver IT-drevne. Gevinsten og muligheden for at optimere ressourcerne er så åbenlyse, at vi også vil se det i Danmark. It-teknologien til at afholde også de praktiske køreprøver er gennemtestet og kan sikre, at køreprøverne afvikles korrekt. Flere motorsagkyndige er en midlertidig løsning,” siger Arne Willerslev-Legrand.

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.