• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
13. august 2010 - FDM

Farligt uden gadelys

Bilister kan risikere at komme i en forsikringsklemme, hvis gadelysene slukkes.

Hvis kommunerne slukker gadelygterne, kan bilisterne få et forsikringsproblem. Hvis kommunerne slukker gadelygterne, kan bilisterne få et forsikringsproblem.

FDM
Farligt uden gadelys
Stadig flere af landets kommuner forsvinder helt eller delvist i mørket. Det er udsigten til at spare millioner af kroner, der får kommunerne til at kappe strømme til gadebelysningen om natten. Det kan bringe bilisterne i en forsikringsmæssig klemme.
Bornholms Kommune har f.eks.i flere år slukket for gadelygterne på de små timer, mens Odsherred Kommune også har besluttet at slukke for dele af belysningen. Det samme er tilfældet i vestjyske Ringkøbing-Skjern Kommune, mens man på rådhusene i både Århus og Silkeborg går med samme overvejelser.

Bilisten har ansvaret for, at bilen kan ses i mørket
Men hvad der er godt for de kommunale budgetter er ikke nødvendigvis godt for trafiksikkerheden, og mørklagte gader, falmede vejskilte og slidte afstribninger er sikkerhedsmæssigt en farlig cocktail. Og dertil kommer i anden række, at mørklægningen også kan koste uforvarende bilister dyrt.
”Én ting er det trafiksikkerhedsmæssige i det. En anden er det forsikringsmæssige,” siger jurist i FDM, Helle Brasch.
”Parkerer du din bil i lygtetændingstiden, er det dit ansvar som bilist, at bilen er tilstrækkeligt oplyst. Det kan f.eks. være ved gadebelysning. Men hvis lygterne pludselig slukkes efter midnat, og din bil påkøres, fordi den nu ligger hen i mørke, er det dig, der hæfter for skaderne,” siger hun og fortsætter:
”I sådan et tilfælde synes jeg, det er urimeligt, at den bilist som parkerer sin bil et oplyst sted som loven foreskriver pga. af kommunen efterfølgende bliver sat i en situation, som belaster hans forsikring.”
FDM endnu ikke har fået nogen henvendelser fra medlemmer om lignende sager, med Helle Brasch mener ikke, det er utænkeligt, at de vil komme i takt med, at kommuner landet over mørklægger gader og veje.

Hvor mange kommuner der har valgt at spare på lyset, har FDM endnu ikke overblik over.

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.