• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
2. november 2009 - FDM

Klagesager fordoblet

FDM oplever stor stigning i klagesager over værkstedsbesøg

Klagesager over reparationer og værkstedsbesøg er steget med mere end 50 pct. på to år. Klagesager over reparationer og værkstedsbesøg er steget med mere end 50 pct. på to år.

FDM 
Fordobling over 2 år
Manglende kendskab til værkstedsbesøg og reparationer ender ofte i uenigheder om pris, og hvad der er aftalt. FDM har oplevet en fordobling i de såkaldte ’værkstedssager’ på to år, og har travlt med at rådgive.

226 klager på 10 måneder
Finanskrisen kradser også blandt landets bilejere, og mange vælger derfor at vente med at skifte den gamle bil ud. Det betyder for fleres vedkommende ekstra besøg på værksted, med risiko for diverse uenigheder til følge. Således er antallet af oprettede sager i FDMs juridiske afdeling omkring uenigheder om reparationer steget med over 50 pct. siden 2007. Alene i årets første 10 måneder oprettede FDM 226 klagesager over reparationer og værkstedsregninger.

Ubehagelige overraskelser
”Det er helt givet, at det faktum, at mange i dag beholder deres bil lidt længere, end de oprindeligt havde tænkt sig, kan forklare en del af stigningen i sagerne. Mange er ganske enkelt ikke vant til at køre bilen på værksted, og enten misforstår de, hvad der aftales eller glemmer at sikre sig mod ubehagelige overraskelser ved at lave en skriftlig aftale om, hvad der skal laves. De har så at sige ikke rutinen med værkstedsbesøg. Det kan vi se på de typiske henvendelser, vi får, hvor folk enten beder os se på en regning, som de mener, er alt for stor, eller dækker reparationer, de ikke mener, er aftalt,” siger leder af FDMs juridiske afdeling, Per Alkestrup og fortsætter:

”Vi oplyser om, hvilke rettigheder man som forbruger har, hvis man føler sig klemt, ligesom vi i tæt samarbejde med FDMs teknikere vurderer henvendelserne. Har værkstedet for eksempel lavet det, det skulle korrekt og til en rimelig pris, og er tingene i det hele taget gået ordentlig til? Er der en sag, tager vi fat i værkstedet og forsøger at løse problemet, og om nødvendigt tager vi sagerne i retten.”

Dumpekarater hos forbrugerstyrelsen
At forbrugerne ofte kommer fra et værkstedsbesøg med en uheldig oplevelse, fremgår også af Forbrugerstyrelsens årlige redegørelse. Igen i år får markedet for autoreparationer således dumpekarakter. Især fremhæves manglende tillid og gennemskuelighed i branchen i redegørelsen.

Lav en skriftlig aftale
For at tage eventuelle uenigheder i opløbet råder FDM derfor forbrugerne til at bruge den ’reparationsaftaleblanket’, der er udarbejdet af FDMs jurister og som kan hentes gratis på fdm.dk. Blanketten sikrer, at man har aftalen på skrift, samt at værkstedet skal kontakte én, hvis prisen på reparationen overstiger den aftalte maksimumspris. Det er til gavn for både kunden og værkstedet.

”Vil man være helt sikker på, man ikke får foretaget en unødig stor reparation, kan man vælge at få lavet en test som eksempelvis FDMs egen vedligeholdelsestest. Den fortæller ret præcist, hvad der konkret bør laves på bilen, inden den afleveres på værkstedet. Derfor er den god til at indhente tilbud efter, og et fint udgangspunkt i den videre dialog med værkstedet,” forklarer Per Alkestrup. 

Fik du også læst:
Mekaniker på nettet
Hver 3. danske bil har fejl
 
 

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.