• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
26. oktober 2009 - DSB

Grøn transport

Unikt samarbejde kombinerer tog og elbil i grøn og bæredygtig persontransport

Med det nye samarbejde vil DSB og Better Place nedbringe CO2 udledningen og skabe mere kvalitetstid på rejsen. Med det nye samarbejde vil DSB og Better Place nedbringe CO2 udledningen og skabe mere kvalitetstid på rejsen.

DSB og Better Place
Tre fluer med ét smæk
Better Place og DSB har indgået et internationalt unikt og innovativt samarbejde, der skal give danskerne grøn transport fra dør til dør ved at kombinere tog og elbiler.
Aftalen afspejler, at selskaberne deler visionen om at skabe grøn og bæredygtig persontransport og gerne vil levere løsninger, der slår tre fluer med ét smæk: et væsentligt bidrag til at nedbringe CO2-udledningen og trængselsproblemerne ind og ud af de store byer samt mere kvalitetstid på rejsen.

Elbil og tog i samarbejde
Det betyder, at de mange, mange elbilsejere, der forventes at komme til i løbet af nær fremtid, frit kan vælge mellem elbil og tog samt kombinationen – uden overhovedet at tænke på billet, pladsbillet, parkering, opladning med videre. Alt det er der tænkt på for dem ind i én samlet pakke.
De to selskaber vil sammen sikre kunderne fordelene fra henholdsvis toget og elbilen. Udfordringen for togpassagerer i dag er, at de særligt på slutstationen lades alene med at finde en hurtig og effektiv transportløsning frem til det endelige bestemmelsessted. Bilistens udfordring er, at man binder sig bag rattet og derfor ikke kan bruge rejsetiden effektiv til for
eksempel arbejde eller afslapning.

Projektstart i Høje-Taastrup og Skanderborg
Konkret vil de to selskaber etablere en eldelebilsordning ved en række større danske togstationer. Ordningen starter med et pilotprojekt i Høje-Taastrup og Skanderborg. Pilotprojektet igangsættes i 2010. De to selskaber vil tillige sammen se på mulighederne for at etablere lademulighed for elbiler ved de større pendlerstationer frem mod 2012.

Den høje CO2-udledning skal mindskes
»Med aftalen kigger vi ind i fremtiden - en fremtid, hvor vi skal have reduceret den alt for høje CO2-udledning. Til det formål kan toget og elbilen hånd i hånd bidrage med rigtigt meget. Samtidig byder vi her ind med løsninger på de store trængselsproblemer, og endelig, tror jeg, at travle pendlere i dag, i stedet for at sidde og hyperventilere bag rattet i de uendelige motorvejskøer, sætter pris på at kunne arbejde online i toget, læse en avis eller en god bog og have kvalitetstid til sig selv. Samarbejdet kombinerer det bedste ved de to transportformer og giver os en fantastisk mulighed for at kunne trække endnu flere kunder over i toget,« siger DSB’s administrerende direktør Søren Eriksen.

Ny infrastuktur etableres
Aftalen indeholder to hovedelementer; dels etableringen af infrastruktur til ladning af elbiler på en lang række stationer, dels ambitionen om at etablere en fælles el-delebilsordninger på de største pendlerstationer. Infrastrukturen i form af attraktive parkeringspladser kan benyttes af både eldelebilerne og af de private elbiler, som pendlerne måtte parkere på DSB’s stationer. Gennem intelligent ladning sikrer infrastrukturen, at bilerne lades på det bedste tidspunkt, så strømmen i videst mulig omfang kommer fra vedvarende energikilder.
I løbet af 2010 vil DSB og Better Place etablere et pilotprojekt på eldelebilsordningen, hvor et antal elbiler i henholdsvis Høje-Taastrup og Skanderborg vil give de første pionerkunder mulighed for at komme fra for eksempel en af Århus’ sydlige forstæder til et møde i Bella Center i København og tilbage igen på en klimamæssig forsvarlig måde.

Bestilling fra pc og mobil
Fra pc’en eller på lidt længere sigt mobiltelefonen vil kunden hjemmefra kunne bestille togbillet, pladsbillet samt en eldelebil, der står klar på bestemmelsesstationen. Det fælles eldelebilsprojekt skal senere udvides til at omfatte flere af de største pendlerstationer.

»Vi ser samarbejdsaftalen med DSB som en unik mulighed for at fremme udbredelsen af elbiler herhjemme og som en vigtig byggesten i vores arbejde på at etablere en landsdækkende infrastruktur i Danmark. Sammen vil DSB og Better Place kunne levere klimavenlig og bekvem transport fra dør til dør, og det er præcis den form for koordineret, intelligent sammentænkning af teknologier og løsninger, der skal fremmes herhjemme for atløse udfordringen med den alt for høje CO2-udledning,« siger CEO i Better Place Danmark Jens Moberg.

Fik du også læst Renault og Better Place vil sende 100.000 biler på gaden?
 

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.