Handelsguide - Bilpriser.dk

Hvordan kan jeg montere nye pyntelister på bilen?

Af ask-alex.dk
Pyntelisterne bliver ofte udsat for småskader, hvis man kommer til at strejfe et eller anden under parkeringen, bakker i mørke, osv. Ældre bilers pyntelister bliver med tiden matte og kedelige, og tanken om at skifte dem ud melder sig. Det er da også en opgave, man selv kan klare uden de store besværligheder.

Du skal bruge:

  • Lille skruetrækker
  • Klud
  • Boremaskine
  • Metalbor
  • Rustbeskyttelse
  • Kørner
  • Hammer
  • Malertape
1. Forberedelse
Indkøb de pyntelister, du vil montere, samt det nødvendige antal plastikholdere som listen sidder fast med. Der sidder af og til holdere både i selve bilens plade samt på bagsiden af listen. Husk at få begge slags med. Undersøg, hvordan listen er fastgjort. De fleste kan enten trækkes eller vristes af, men nogle kan også være skruet fast fra bagsiden af pladen.

2. Tag den gamle pynteliste af. Kan den trækkes af, gør du det og skyder den nye ind over de gamle holdere. Husk at trække forsigtigt på langs af bilen, så du ikke ridser lakken.


3. Kan listen ikke trækkes af, skal den muligvis vristes af. Træk om muligt lidt ud i listen, stik en lille skruetrækker ind under, og lirk forsigtigt listen fri. For ikke at ridse lakken kan du vikle en klud rundt om spidsen af skruetrækkeren, mens du lirker.

4. Hvis listen er skruet på, som det nogen gange er tilfældet ved pyntelister ved ruderne på ældre bilmodeller, skal du om på bagsiden af pladen og fjerne skruerne. Derefter kan listen nemt tages af. Derefter monteres den nye liste, og skruerne strammes.

5. De fleste lister sidder nu om dage fast med plastikholdere. Disse kan være ødelagt eller faldet af. Hvis de mangler på pyntelisten, påsættes nye, nøjagtigt der hvor de gamle sad. Du kan ofte se mærkerne efter dem.

6. Mangler der plastikholdere i bilens dør, skærm, m.v., skal du først sikre dig, at hullet ikke har begyndende rustangreb. Er det tilfældet, skal rustskaden først repareres, ellers vil rusten hurtigt brede sig.

7. Er hullet efter holderen pænt og rent, kan du smøre lidt rustbeskyttelse ind i det, inden du sætter den nye holder i. Når alle holdere i pladen er på plads, trykkes den nye liste på.

8. Hvis du vil montere pyntelister et sted, hvor der ikke før har siddet nogle, fx hvis du har købt en ny skærm uden huller eller har fået udført pladearbejde, skal du først bore huller til plastikholderne.

9. Mål nøjagtigt, hvor du ønsker listen placeret. Find evt. den korrekte placering ved at måle listen på den modsatte side af bilen. Sørg for, at de yderste huller passer, så holderne fastgør de yderste ender af listen. Derved sidder den helt tæt og kan ikke gribe fat i noget.

10. Når du har fastlagt hullernes placering, slår du en lille fordybning i pladen med en kørner, så boret har noget at starte i og ikke smutter. Har du ikke en kørner, kan du sætte et par stykker malertape på pladen. Så smutter boret heller ikke. Start om mulig boret langsomt, hvis du har en trinløs boremaskine.

11. Vælg et metalbor, som ikke er for stort til plastikholderen. Start hellere med et mindre bor, hvis du ikke er sikker. Bor derefter med større og større bor, indtil plastikholderen ser ud til lige at kunne klemmes på plads. Men lad være med at sætte holderen i endnu.

12. Først skal du smøre rustbeskyttelse i hullet, da metallet jo nu er blottet. Fugt kan godt trænge ind og forårsage rustangreb, selvom holderen sidder i. Pres derefter alle holderne på plads, og klem listen på.

Karosseriområdets forfatter
Hos ask-alex.dk kan du finde svar på spørgsmål om alt mellem himmel og jord: biler, både, stueplanter og meget andet.

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.