Pressemeddelelse Bilpriser.dk
Til fri redaktionel afbenyttelse med kildeangivelse

Årets bestseller

Ny analyse fra Bilpriser.dk viser de samlede omkostninger ved de 20 mest solgte bilmodeller i Danmark

De fleste danskere køber biler med hjernen, for det er simpelthen for dyrt at hengive sig til hjertet, når der skal vælges ny bil til familien. Men det er svært at overskue, hvilke biler der betaler sig bedst, når hjernen for alvor skal råde. Derfor har vurderingstjenesten på Internet Bilpriser.dk netop udarbejdet en større totaløkonomisk analyse af de tyve mest solgte biler i Danmark i første halvår af 2003; Danmarks bestsellers.

Bilpriser.dk har i analysen regnet med alle udgifter ved fire års ejertid og 20.000 kilometer årlig kørsel. Det vil sige alle låneomkostninger, estimeret værditab, grøn ejerafgift, forsikring, benzin, service og dæk. Udgifterne gøres op som de samlede udgifter ved at eje og køre bilen samt udgiften på måneds- og kilometerbasis. Af analysen ses blandt andet, at den samlede gennemsnitlige udgift ved at eje en af analysens biler i fire år og køre i alt 80.000 kilometer er 263.924 kroner, hvilket dækker over et spænd fra 194.664 kroner for analysens billigste bil til en samlet udgift på 347.086 kroner for analysens dyreste, Audi A4 1,6.

Den billigste bil at eje blandt bestsellerne er også den billigste i indkøb. Med en udgift på 2,43 kroner pr. kilometer lægger Hyundai Getz til 136.274 kroner med levering og metallak sig i toppen som Danmarks billigste bestseller. Men der er ikke langt til nummer to, Toyota Yaris 1,0 til 156.283 kroner, der kun er en øre dyrere pr. kilometer. Den koster dermed ejeren 2,44 kroner for hver kilometer, der løber på tælleren, hvilket end ikke beløber sig til en ekstra 1.000 krone-seddel på analysens fire år. En mere end 20.000 kroner dyrere bil koster altså mindre end 1.000 kroner mere at eje og køre, når alle udgifter regnes med.

"Det er lave servicepriser, der har sat Hyundai Getz på førstepladsen, for den har et højere værditab og brændstofforbrug end dens umiddelbare konkurrenter. Hyundai har ikke faste listepriser på servicekontrakter, så der kan være områder i Danmark, hvor den vil klare sig dårligere rent totaløkonomisk," siger Bilpriser.dk's direktør Peter Grøftehauge.

Blandt de biler i Bilpriser.dk's bestseller-analyse, der reelt er billigere end konkurrenter, som er billigere på købsprisen alene, fremhæver Peter Grøftehauge Volkswagen Golf 1,6 til 243.809 kroner, der lægger sig foran hele fire konkurrenter, der er billigere på købsprisen, men dyrere at eje.

"Mon dog ikke at mange forbrugere vil finde det interessant, at en Golf er billigere at eje og køre end eksempelvis - den på prisen mere end 20.000 kroner billigere - Peugeot 307 1,6 til 219.260 kroner. Selvom det kun drejer sig om nogle om nogle tusinde kroner over de fire år, analysen strækker sig, er det stadig et eksempel på, at billigste bil ikke altid er billigste løsning. At mange så alligevel vil vælge 307'eren frem for den lidt bedagede Golf, er fuldt forståeligt, men det er vigtigt, at forbrugeren har en ide om, hvor omkostningsniveauet ligger. Oplyste forbrugere træffer de bedste valg," siger Peter Grøftehauge.

Bestseller-analysen er den seneste analyse i en lang række fra Bilpriser.dk. Tidligere har Bilpriser.dk blandt andet undersøgt de totale omkostninger ved en række firma- og familiebiler, samt den forholdsmæssige besparelse ved at vælge brugt frem for ny bil. Alt sammen undersøgelser, der har givet overblik over et område, som er stort set umuligt at overskue for menigmand.

"Vi indsamler de nødvendige informationer, de finansierings- og driftsmæssige omkostninger ved bilen og holder dem sammen med nogle af de estimater på værditab, der er blandt vores kernekompetencer," siger Peter Grøftehauge.

Hele analysen med Danmarks bestsellers kan hentes her

Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.