Firmabilsanalysen 2017
Skal du have firmabil? Læs Firmabilsanalysen her!
bilpriser.dk og Bilmagasinet – Steen Bachmann
Skattetrykket for firmabiler er så massivt, at det i de fleste tilfælde bedst kan betale sig at sige nej tak og køre i egen bil i stedet. Firmabilanalysen 2017 kan spare dig for en masse dejlige kroner, når analytikerne fra bilpriser.dk regner totaløkonomien ud for de mest populære firmabiler.
Valget af bilordning er en kompliceret sag. Får du tilbudt en ny mellemklassebil som den blå Renault Talisman-stationcar herover med alt betalt og fri kilometer, kan det være fristende at sige ja – så har du bil uden at skulle tænke mere over dét. Men brug lige fem minutter på skemaet på de næste sider. Det kan spare dig for mange penge.
Søg brugte biler her!
For at foretage en troværdig sammenligning af de to måder at have bil på har vi fået specialisterne fra bilpriser.dk til at udregne totaløkonomien for 41 nye biler, der markedsføres i Danmark i 2017. Her er mellemklassebiler, grønne biler, små og store SUV’er og direktionsbiler for ethvert bilbudget.
Udgangspunktet er et årligt kørselsbehov på 20.000 km erhverv og 10.000 km privat. Vi køber bilen fra ny, og sælger den i ren handel til en forhandler efter tre år. Bilen er fuldt finansieret over seks år med 6,00 pct. i fast rente og med etableringsgebyr på 2650 kr. + 3,5 pct., af lånebeløbet. Disse betingelser er valgt for at kunne foretage en direkte sammenligning af forskellige biler.
Af analysen fremgår det, at nettoudgiften ved at køre i Renaulten som privat bil i tre år er 132.408 kr. Heri er medregnet den skattefrie kørselsgodtgørelse for den erhvervsmæssige del af kørslen.
Hvis man i stedet havde fået den stillet frit til rådighed som firmabil, ville skatten af firmabil og dermed nettoudgiften være 152.806 kr.
I alt er der over tre år 20.398 kr. - eller 567 kr. om måneden – at spare på at købe bilen frem for at få den som firmabil.
Lav en gratis salgsvurderingen og se værdien på din brugte bil!
Opsøg en professionel rådgiver
For arbejdsgiveren er det i princippet ligegyldigt, om du vælger den ene eller den anden ordning, så længe omkostningerne er neutrale. Bemærk dog, at den samlede lønpakke kan inkludere en lønforhøjelse ved brug af egen bil – dette må tages ved en individuel lønsamtale.
I de fleste situationer vil det erfaringsmæssigt bedst kunne betale sig at erhverve bilen privat og så modtage skattefri kørselsgodtgørelse. Men selv om det typisk er den bedste løsning, er det umuligt at sige noget entydigt om, hvilken ordning der er den mest hensigtsmæssige for dig.
Vi anbefaler derfor, at du rådfører dig med en rådgiver eller revisor, da der er betydelige økonomiske forskelle på, om du kører få eller mange erhvervsmæssige kilometer. Groft sagt er der tre ting, der taler for firmabil: Hvis du kører mange private kilometer, eller hvis der er tale om en relativt dyr bil eller en specialbil med et stort værditab.
Vælger du egen bil, er næste skridt at finde ud af, om det i virkeligheden vil være billigere at lease end at købe den. Uanset om du går efter privatleasing eller flexleasing, må du i gang med lommeregneren og regne de totale udgifter til leasingbilen ud. Når du har dem, kan du holde dem op mod informationerne i skemaet i analysen nedenfor.
Du kan downloade hele analysen her!
BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV
Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.