14. januar 2024 - Applus Bilsyn

Undgå omsyn af din gamle bil
Se her hvordan du forbereder bilen og undgår omsyn.

Risikoen for at du skal til omsyn stiger markant for biler af ældre dato, viser en gennemgang af cirka 115.000 bilsyn fra Applus+ Bilsyn.
Applus Bilsyn


Otte gange så stor risiko
Nye tal fra Applus+ Bilsyn viser, at ældre biler har mange flere og sværere skader end yngre, når de ruller ind til bilsyn. Se hvordan du forbereder bilen og undgår omsyn.

Risikoen for at man skal en ekstra tur forbi bilsynshallen til et omsyn stiger markant i takt med bilens alder.
 
Det fastslår en ny undersøgelse foretaget af Applus+ Bilsyn, der har set nærmere på antallet og typen af fejl på biler på fire, otte og 12 år.
 
- Tallene viser ganske enkelt, at har man en otte år gammel bil, har den statistisk set tre gange så mange fejl som en bil på fire år, der ruller ind til sit første bilsyn. 12-årige biler har næsten otte gange flere fejl end fire år gamle biler. Det er en klar indikation på, at det kan være svært som bilejer at fastholde tilstanden på sin bil, siger teknisk chef hos Applus+ Bilsyn, John Gantzhorn.
 
Applus+ Bilsyn har i sin opgørelse medtaget syn af 50.361 fireårige biler, og her var der cirka 0,08 fejl per syn. Blandt 41.515 otteårige biler steg antallet af fejl markant til cirka 0,25 fejl per syn, mens gennemgangen af 23.489 biler med 12 år på vejene medførte registrering af cirka 0,64 per syn. 
 
Billedtekst: Et af de steder, hvor der ofte opstår skader på ældre biler, er bremserne. For at undgå en omsynsfejl her er det en god idé at lave et par effektive bremsninger før bilsynet, fordi det kan fjerne en stor del af rusten, forklarer Applus+ Bilsyn.
 
Sværere skader med årene
Samtidig viser tallene, at skaderne ændres med årene. 
Fra ofte at være let rust på bremseskiverne og mindre dæk- og lygtefejl på de ”unge biler”, har biler på 12 år flere skader på de mere vitale dele. 
 
- I modsætning til yngre biler, der har kørt færre kilometer, rammes ældre biler af mange flere fejl af den indlysende grund, at de er mere slidte. På de 8 og 12 år gamle biler ser vi en stigende andel af fejl på affjedringssystemet. Det er typisk fjedre, stabilisatorer samt bære- og styrekugler, der svigter, siger John Gantzhorn.
 
Sådan passer du på din gamle bil
Har man ikke råd til at skifte sin brugte bil ud med en ny, er der imidlertid stadig mange ting man kan gøre, for at den holder et par år endnu - og forhåbentlig kører ubesværet gennem næste syn.
 
- Et af de vigtigste råd er at passe bilens serviceaftaler, så en mekaniker kontrollerer bilens tilstand inden for det anbefalede antal interval kørte kilometer. Her skal fejl eller skader repareres. Gør man ikke dette, svarer det for eksempel til ikke at gå til tandlæge regelmæssigt, og så ved vi jo godt, hvad der sker, siger John Gantzhorn.

Træk i gør det selv-tøjet
Ifølge den tekniske chef bør man heller aldrig være for fin til at trække i gør det selv-tøjet. 
Sørg for at bilen holder sig tør hen over vinteren, da det reducerer risikoen for rust. Tjek løbende op på olie og væsker, så bilen fastholder sit funktionsniveau og tag gerne en ekstra tur forbi bilsynshallen eller den lokale mekaniker, hvis bilen får mislyde som for eksempel hvinende bremser, ratslør eller rysten i motoren, lyder rådene. 
 
Med lidt knofedt og opmærksomhed på din bils vedligeholdelse øger du muligheden for, at den holder længere og klarer skærene til næste bilsyn.