30. januar 2023 - Applus Bilsyn

Få 5 gratis vedligeholdelsesråd
Få fem vedligeholdelsesråd der øger bilens salgsværdi.

Antallet af køb af nye biler er faldet siden marts, og nye tal indikerer, at mange bilejere fortsat vil udskyde købet af den næste bil.

Applus Bilsyn
 
Ny undersøgelse foretaget af Applus Bilsyn viser, at købet af ny bil ikke står øverst på julegavelisten eller de nærmeste måneder. Skal din bil også holde de kommende år, eller måske sælges senere i 2023, så følg her eksperternes vedligeholdelsesråd.
 
De fortsat stigende renter og en generelt udfordret privatøkonomi dræner lige nu mange danskeres købelyst - det gælder også købet af ny bil. 

Det viser en ny undersøgelse foretaget af Applus Bilsyn, der har spurgt 1.162 bilejere, hvorvidt de stigende renter, risikoen for recession og høje forbrugerpriser påvirker købet af en ny bil. 

20 procent af bilejerne – eller hver femte – svarer på den baggrund ja til, at de lige nu vælger at udskyde nybilskøbet. 24 procent svarer nej, mens 4 procent endnu ikke ved, om de vil udskyde købet. 52 procent skal ikke have en ny bil foreløbig.

Flere grunde til at udskyde
- Når potentielle bilkøbere udskyder købet af ny bil, så skyldes det to årsager: For det første reducerer de fortsat voksende renter og høje forbrugerpriser det økonomiske råderum i privatøkonomien, og mange prioriterer derfor i øjeblikket en mere polstret bankbog og tryghed. Samtidig lurer en truende recession, og det scenarie kan alt andet lige også komme til at påvirke folks arbejdssituation, hvis det ikke allerede har gjort det, siger John Gantzhorn, teknisk konsulent hos Applus Bilsyn og fortsætter: 

- For det andet hersker der fortsat store leveranceproblemer hos bilforhandlerne, først var det mangel på halvledere, nu forårsager krigen i Ukraine forsyningsproblemer hos bilfabrikker som Semler, der har 35 fabrikker derovre. Når man ikke kan få sin bil før om et halvt til et helt år, så kaster mange bilkøbere håndklædet i ringen og venter, forklarer John Gantzhorn.

 
Billedtekst: Hver fjerde solgte bil i år er en el-bil. Og ønsker man f.eks. sådan en, så kan der måske ligge nogle gode brugtbilstilbud, hvis man er tålmodig og venter. - De ringe økonomiske udsigter kan betyde, at enkelte nybilskøbere senere fortryder deres handel og sætter bilen til salg næste år, og i så fald vil det være under nybilsprisen, påpeger John Gantzhorn hos Applus Bilsyn.
 
Hold øje med brugtbilstilbud
Imidlertid kan privatøkonomisk usikkerhed ende med at sende enkelte nybilskøb ud på brugtbilsmarkedet, hvis folk pludselig fortryder købet af en ny bil, påpeger han:
- Søger man på brugtbilsmarkedet, vil jeg ikke afvise, at dette kunne åbne op for en rigtig god handel.
 
Nybilssalg faldet 20 procent
Bilsalget i Danmark er faldet markant siden marts og frem. I november købte danskerne 13.127 nye personbiler mod 14.952 i november 2021, hvilket svarer til et fald på 12,2%. Faldet er mindre end det samlede fald år til dato på 20,6 procent, viser tal fra De Danske Bilimportører. Især biler med store motorer er blevet ramt af det svigtende salg. Hver fjerde solgte bil er en el-bil. 
 
Pas på din bil – eller gør klar til salg
Når bilejere parkerer drømmen om en ny bil, øger det behovet for vedligeholdelse af den nuværende. Dels fordi en sandsynligvis godt brugt bil pludselig skal køre længere, dels fordi det gøder jorden for en bedre salgspris i fremtiden. 
 
- De vigtigste råd i forhold til bilens vedligeholdelse er, at man overholder sine serviceaftaler og ikke udskyder reparationer af bilen. Er bilen over seks - otte år og har kørt meget, åbner det op for flere fejl på bilen. Har man sådan en bil, kan man evt. få en uvildig gennemgang af den i sin lokale synshal og få uafhængig rådgivning til, hvilke ting der udbedres i den nærmeste tid, lyder rådet fra John Gantzhorn.

 
Billedtekst: Et af Applus Bilsyns råd til at vedligeholde bilen og fastholde dens værdi handler om at udbedre de synlige skader, herunder lakskader. Er de mindre, kan det ofte ordnes med enkle metoder.

Få her Applus Bilsyns 5 vedligeholdelsesråd, der samtidig øger bilens salgsværdi

1. Overhold alle vedligeholdelsesaftaler. Følg servicebogen og foretag løbende grundlæggende vedligeholdelse såsom vask og pleje, skift af hjul, rustbeskyttelse og bremsekontrol. Dette vil hjælpe med at sikre, at din bil er i fundamental god stand, hvilket er vigtigt for både bilens sikkerhed og potentielle salgsværdi.
 
2. Vær opmærksom og reager på advarselslamper eller lmisyde. Dette kan indikere underliggende problemer med bilens systemer, såsom funktionsfejl i bremser eller lavt dæktryk. Hvis man ignorerer disse advarselsskilte, kan det føre til yderligere skader og mulige sikkerhedsrisici.

3. Reparer eventuelle synlige skader udvendigt og i kabinen. Dette inkluderer buler, ridser (som ubehandlet kan medføre rust) og riv i polstringen. Løsning af disse kosmetiske problemer kan hjælpe med at gøre din bil mere tiltalende for potentielle købere og øge dens videresalgsværdi.

4. Overvej at føre logbog over større vedligeholdelses- eller reparationsarbejde, der er udført på bilen. Dette kan give potentielle købere en historie om bilens vedligeholdelse og øge tilliden til dens tilstand.

5. Hold din bil ren og fri for rod. En ren bil er mere tiltalende for potentielle købere og kan hjælpe med at øge dens videresalgsværdi.