11. maj 2022 - Vejdirektoratet

Plads til hinanden på landevejen
Mange forskellige typer trafikanter på de danske landeveje

Der er mange forskellige trafikanter, der bruger landevejene, og desværre sker der også mange ulykker på de veje.
Vejdirektoratet

 
I Danmark er der rigtig mange kilometer landevej, som tjener mange formål. Vi tager den til og fra job, skole og fritidsaktiviteter i bil, på knallert og cykel. I weekenderne snupper nogle hundredvis af kilometer på racercyklen, mens andre tager bilen i sommerhuset.

Vi er mange om at dele landevejene, og der er mange hensyn at minde om. Derfor ruller kampagnen ”Vi deler vejen” nu igen ud i det ganske land for at gøre opmærksom på, at der skal være plads til os alle på landevejene.
 
De danske landeveje snor sig gennem oldtidslandskaber, skove og rapsmarker, som om lidt står i fuldt flor, og vejene lægger hvert eneste år asfalt til hundredtusindvis af pendlere, cykelmotionister og turister på to hjul.

Sådan skal det være, for cykling er en rigtig fin form for motion i hverdagen, og naturoplevelser er gode for både krop og sjæl. Det er de færreste i tvivl om, men flere og flere stiller cyklen i redskabsskuret til fordel for bilen, bussen eller toget. Det handler for nogle om praktik, men for andre handler det om tryghed, da pladsen på landeveje uden cykelstier kan være knap.

Men uanset om man sidder bag rattet på en bus, lastbil eller personbil – eller har hænderne på cykelstyret – så skal der være plads til alle på landevejene. Derfor bliver kampagnen ”Vi deler vejen”, som Transportministeriet, Rådet for Sikker Trafik, Cyklistforbundet, Danmarks Cykle Union, FDM og Vejdirektoratet står bag, nu igen rullet ud langs en lang række landeveje rundt omkring i landet.
 
Transportminister Trine Bramsen siger:
”Danmark er et cykelland. Det skal vi blive ved med at være. Derfor skal vi have flere op på cyklen - ikke mindst vores børn og unge, som vi desværre kan se cykler mindre. Sikkerhed og tryghed er afgørende for cyklister. Derfor skal vi udvikle vores cykelinfrastruktur med flere og bedre cykelstier. Men vi skal også være bedre til at passe på hinanden.”  

I kredsen bag kampagnen ”Vi deler vejen” er der fuld opbakning til det gode initiativ, og i Cyklistforbundet er der en klar opfordring til at vise hensyn til hinanden på vejene.

Direktør Klaus Bondam, Cyklistforbundet, siger: 
”Manglende tryghed på vejen er noget af det, der i den grad afholder folk fra at vælge cyklen. Her til maj deltager mange tusinde i Cyklistforbundets kampagne VI CYKLER TIL ARBEJDE, og mange af dem plejer ikke at cykle til arbejde. Jeg vil ønske, at de både oplever, hvor fantastisk det er at komme sund og frisk frem til arbejde, og har haft en tryg oplevelse med det. Så derfor: Tag hensyn og pas på hinanden. I England har man lige indskærpet, at biblister skal holde mindst 1,5 meters afstand til cyklister. Det er en god regel.”

Også i Danmarks Cykle Union er der fokus på, at medlemmerne husker på, at der skal være plads til alle.

Direktør Martin Elleberg Petersen, Danmarks Cykle Union, siger:
”Cykling som idræt og motionsform tiltrækker rigtigt mange danskere. Og i et Tour de France-år er jeg sikker på, at endnu flere vil fatte interesse for cykling. Derfor har Danmarks Cykle Union et stort fokus på netop sikkerheden på landevejene. Såvel til vores mange landevejsløb, som ved træning i klubber landet over, opfordrer vi medlemmerne til at være opmærksomme på, hvordan vi sammen deler vejen. Om man er bilist eller cyklist, så har vi alle et ansvar for at passe på hinanden, derfor opfordrer vi til at huske at dele vejen.”
I Rådet for Sikker Trafik er meldingen også, at det skal være sikkert og trygt for alle at færdes på landevejene.

Adm. direktør Mogens Kjærgaard Møller, Rådet for Sikker Trafik, siger:
”Der er mange forskellige trafikanter, der bruger landevejene, og desværre sker der også mange ulykker på de veje. Hvis vi alle bliver bedre til at vise hensyn til hinanden, give plads og holde afstand, når der for eksempel overhales, så kan det blive mere trygt og sikkert for alle. Og det er der brug for.”

I FDM er der også fuld opbakning til kampagnen, som er vigtig for alle trafikanter på landevejene.

Adm. direktør Stina Glavind, FDM, siger:
”Vejene er til for alle, og derfor skal vi også huske at vise hensyn til alle trafikantgrupper. De farlige situationer opstår, når trafikanterne glemmer at overholde loven og udvise hensyn - for eksempel hvis bilisterne ikke holder god nok afstand, eller cyklisterne kører i grupper og ikke trækker ind, når der kommer en bil. Der er ingen grund til at udsætte sig selv eller andre for fare. Vi har alle et fælles ansvar for at sikre en sikker og smidig trafikafvikling.”

Som en del af kampagnen bliver der opsat skilte på udvalgte strækninger på landeveje rundt omkring i landet som for eksempel mellem Aggersund og Skerping i Nordjylland, mellem Gudum og Borumvej i Vestjylland, på Billundvej ved Billund Lufthavn i Sydjylland, på Fåborgvej ved Hvidkilde Gods på Sydfyn og mellem Blangslev og Hammer Thorup i Sydsjælland.
 
”Cyklens år ’22” er en del af ”Infrastrukturplan 2035”, og i løbet af året er der planlagt en række kampagner med fokus på blandt andet børn og unge og gode råd til cyklister og trafikanter på landevejene, der ofte glemmer at give plads, når deres veje krydser hinanden.