5. januar 2021 - Audi

Audi TechFocus
Audi går foran i udviklingen af lysteknologi til biler.

Audi e-tron S Sportback med digitale matrix LED-forlygter.
Audi

Oprindeligt handlede bilernes lys først og fremmest om sikkerhed for alle trafikanter, men digitaliseringen af forlygter og baglygter åbner hidtil ukendte perspektiver.

Fremover bliver lyset et middel til kommunikation og interaktion med omverdenen og åbner nye muligheder for kundernes ønsker om individualiseret design. Se samtidig tilbage på udviklingen inden for lysteknologi hos Audi.

Lys har virkelig taget et teknologisk spring, og udviklingen fra halogenlys over xenonforlygter til LED-teknologi i bilerne har taget mindre end to årtier. Milepælene af nye teknologier har givet kunderne mærkbart mere værdi. Audi lys har ikke blot givet et bedre og bedre udsyn, men har præget bilernes front i hver ny epoke, og har udvidet lysets almindelige funktion med en både kommunikativ og æstetisk dimension.
Med lyskildernes forandring er både lyset og energieffektiviteten blevet bedre.

Digitaliseringen resulterer nu i endnu et innovationsspring med helt nye konstruktionsmæssige muligheder, hvor lyset bliver intelligent, og bilen interagerer med omverdenen ved hjælp af lyssignaler. Allerede i 2003 bød datidens A8 på adaptivt lys med automatisk og dynamisk lyslængderegulering, og i 2010 kunne et kamera på foruden registrere andre trafikanter. To år senere cementerede mærket sin innovationsevne og førerposition i R8, hvor indførelsen af dynamisk blinklys, som gjorde det muligt for andre trafikanter at se blinklysets retning ud af øjenkrogen, betød et stort plus for sikkerheden, og det er stadig tilfældet i dag. Efter premieren i R8 LMX præsenterede Audi i 2017 LED forlygter med HD Matrix-teknologi og med laserlys som ekstra fjernlys i luksuslimousinen A8 – en verdensnyhed i serieproduktion. Nu digitaliserer Audi deres Matrix-LED-forlygter og udvider udvalget yderligere. De digitale OLED-baglygter på den nye Q5 har siden i år givet mulighed for Car-to-X-kommunikation, og kunderne kan for første gang vælge mellem forskellige baglysdesigns, når bilen konfigureres.

Audi oplyser ikke kun vejen på intelligent vis, men giver også sine modeller markante signaturer og dynamiske lysiscenesættelser, der skaber en umiskendelig personlighed. Allerede i dag kan man som ekstraudstyr og afhængigt af model vælge forskellige lyssignaturer, og udvalget vil blive større endnu. Det dynamiske blinklys eller den effektfulde iscenesættelse af coming home-/leaving home-funktionen, når bilen låses op og forlades igen, giver lyset en emotionel undertone. I fremtiden vil lysteknologierne gøre kørslen endnu mere sikker, hver enkelt models individualitet endnu mere synlig og kommunikationen udadtil endnu mere effektfuld.

Udviklingen inden for lysteknologi hos Audi


1994 2. generation xenonforlygter på Audi A8

2003 Adaptivt lys med automatisk og dynamisk lyslængderegulering på Audi A8

2004 LED-dagskørelys på Audi A8 W12

2007 ”perler på snor”-dagskørelys på Audi A4

2008 Fuld LED-forlygter på Audi R8 – en teknologi, som nu er tilgængelig til alle modeller

2010 LED-forlygter med adaptivt lys på Audi A8; opkobling af forlygterne med navigationsdataene

2011 Visuelt homogene LED-baglygter på Audi A6

2012 Dynamisk blinklys på Audi R8

2013 Fuld LED-forlygter til kompaktklassen på Audi A3
Audi er den første producent, der får tildelt EU-validering af LED-teknologi som miljøinnovation
Audi Matrix-LED-forlygter med adaptivt fjernlys på Audi A8

2014 Laserlys som ekstra fjernlys på Audi R8 LMX

2015 Åbning af et lysteknologicenter med en 120 m lang lystunnel

2016 OLED-baglygter på Audi TT RS

2017 HD Matrix-LED-forlygter inklusive laserlys som ekstra fjernlys på Audi A8
Dynamisk lysiscenesættelse: coming home-/leaving home-funktioner på Audi A8

2019 Digitale Matrix-LED-forlygter på Audi e-tron og e-tron Sportback

2020 Digitale dagskørelyssignaturer på Audi A3
Digital OLED-teknologi på Audi Q5