28. december 2020 - Toyota

Nominerede til umulig sportspris
Toyota, DIF og Team Danmark står bag umulig sportspris.

Vinderen af Intet er umuligt-prisen modtager 75.000 kroner af Toyota ved det tv-transmiterede Sport 2020 show 2. januar på DR1.
Toyota

En fodboldspiller, svømmer eller håndboldspiller løber med sportsprisen, Intet er umuligt-prisen, når den uddeles ved den årlige sportsgalla, ”Sport 2020”, som DR1 sender direkte fra DR Byen 2. januar. Det står klart, efter at de mange kandidater til prisen nu er snævret ind til tre nominerede.

Intet er umuligt-prisen gives til en eliteatlet – med eller uden handikap – der har trodset alle odds, gjort det umulige og kæmpet ekstraordinært hårdt og vedholdende for at nå et stort resultat. Toyota i Danmark, Danmarks Idrætsforbund (DIF) og Team Danmark står bag.

Når det årlige sportsshow, ”Sport 2020”, ruller over skærmen 2. januar på DR1, vil en af de ærefulde sportspriser igen være Intet er umuligt-prisen. Et hav af danskere har siden oktober indstillet flere forskellige kandidater til den umulige sportspris.

Toyota, DIF og Team Danmark står bag prisen og kan nu løfte sløret for de tre nominerede eliteatleter, der i et svært sportsår hver især har kæmpet ekstraordinært hårdt og vedholdende for at markere sig i verdenstoppen inden for deres sportsgren.

Første nominerede er den 29-årige fodboldspiller, Martin Braithwaite, der til de flestes overraskelse – inklusive sin egen – i februar skiftede til en af verdens største fodboldklubber, FC Barcelona. Han trådte sin barndomsfodboldstøvler i Esbjerg, og siden er rejsen gået via Toulouse, Middlesbrough og CD Leganés, inden han landede i den legendariske klub, hvor han spiller side om side med Messi, Piqué og Griezmann.

Historisk mål
Braithwaite scorede i juni sit første mål for klubben, hvilket skrev ham ind i historiebøgerne som den tredje dansker i historien til at score for FC Barcelona. Med nummer 9 på ryggen var han desuden med i startopstillingen og scorede to mål, da holdet i november kvalificerede sig til ottendedelsfinalerne i Champions League.

Den anden nominerede er svømmeren Jeanette Ottesen, der med over 50 medaljer ved internationale mesterskaber er en af Danmarks mest vindende atleter nogensinde. I 2017 blev hun gravid og er i dag mor til treårige Billie. Mange troede, at Jeanette Ottesen ville indstille sin svømmekarriere, men hun byggede sit eget set-up uden om landsholdet op fra bunden. Bl.a. med sin mand som træner. Hun har i dag kæmpet sig tilbage på højeste niveau.

Jeanette Ottesen fylder dagen inden nytårsaften 33 år. At være svømmer på så højt et niveau i den alder er en kæmpe præstation i sig selv i en sportsgren, hvor konkurrenterne typisk topper tidligere. Hun skulle egentlig have afsluttet sin karriere ved OL i Tokyo 2020, men det satte coronapandemien en stopper for. OL blev for første gang nogensinde udskudt, og hvad gør en fighter som Jeanette Ottesen så? Hun kæmper selvfølgelig videre og sigter mod at kvalificere sig til sit tredje OL.

Pokalsejrende alderspræsident

Den tredje nominerede til Intet er umuligt-prisen finder man i håndboldverden. Her fylder den 46-årige målmand, Søren Haagen, igen målet ud i sydfynske GOG – og med 25 års mellemrum kan han på ny kalde sig pokalmester efter klubbens pokalsejr i år. En næsten umulig præstation, men alderspræsidenten Haagen bliver ved og forlængede i sommer sin kontrakt med klubben, der spiller med i toppen af den danske herreliga samt i Europa League.

Tilværelsen så ellers noget mere dyster ud for godt 15 år siden, da en bindevævssygdom satte en stopper for Haagens lovende karriere, der også indebærer 79 landskampe. Han kæmpede sig dog tilbage og har tilmed fået den oplevelse også at spille på hold med sin egen søn, Andreas, der er fulgt i sin fars fodspor og også agerer redningsmand mellem de to stolper i GOG. Andreas er her sidst på sæsonen dog blevet udlejet til Skanderborg, så far og søn i efteråret har spillet både med og imod hinanden.

Det er tredje gang, at Intet umuligt-prisen skal uddeles. Senest gik prisen til den i dag 25-årige bryder, Rajbek Bisultanov, der sammen med sin familie kom til Danmark i 2009 som politisk flygtning fra Tjetjenien. Uden kendskab til det danske sprog og den danske kultur begyndte han til brydning og gennemgik via sporten en sportslig og menneskelig udvikling, der kulminerede, da han i fjor blev den første danske europamester i brydning i 93 år. I sandhed indbegrebet af at have opnået det umulige trods ekstra svære kår.

Eliteatleter jagter deres umulige
Det er ikke usædvanligt, at organisationer som DIF og Team Danmark figurerer som afsender på en sportspris. Men at mobilitetskoncernen Toyota også står bag den umulige sportspris, er nok mere overraskende. Det skal dog ses i lyset af, at Toyota er global olympisk og paralympisk toppartner og i Danmark bl.a. har dannet et såkaldt Team Toyota bestående af danske eliteatleter, der hver især jagter deres umulige.

"Vi har samlet syv, danske elitesportsfolk på Team Toyota. De jagter alle deres eget umulige, som kan være at kvalificere sig til OL eller de Paralympiske Lege eller måske endda at vinde medalje til Danmark. I samme stil har de tre nominerede til Intet er umuligt-prisen allerede trodset alle odds og opnået det, der måske synede umuligt – til stor inspiration for os alle,” siger pressechef Anders Tystrup hos Toyota Danmark.

Toyota vil med den nye sportspris sætte endnu mere fokus på dét at forfølge sit umulige og forfølger allerede nu sit eget umulige, hvilket er at sikre, at ingen mennesker i fremtiden skal være begrænset i deres mobilitet.

For at kunne nå det ambitiøse mål, vil Toyota i årene frem sørge for at udvikle bæredygtige mobilitetsprodukter og -serviceydelser, som gør det muligt for enhver – uanset om man er ung eller gammel, med eller uden handikap – at bevæge sig frit omkring.

Vinderen af Intet er umuligt-prisen modtager 75.000 kroner af Toyota ved det tv-transmiterede Sport 2020 show 2. januar på DR1.