3. november 2020 - FDM

Sådan kører du sikkert i mørket
Få gode råd til god kørsel i det mørke vinterhalvår.

Det rigtige lys på bilen er helt afgørende for at kunne se og selv blive set i trafikken. Alligevel glemmer mange ofte at tænde baglygterne. (Foto: FDM/Jens Astrup)
FDM

Bilister bør tage et ekstra kig på egen kørsel og bilens udstyr, når vi kører ind i det mørke halvår. Med få enkle midler kan man være mere tryg bag rattet. FDM har derfor lavet en guide til, hvordan man kører sikkert i mørke.

Dagene bliver kortere, og for mange er det nu mørkt, både når de kører til og fra arbejde. Derfor gælder det om at være særlig opmærksom på, om man har det korrekte lys på bilen, når man drejer tændingsnøglen.
 
”Det allervigtigste er, at der er lys på bilen, og at det bruges rigtigt. Det kan lyde banalt, at man skal huske det rigtige lys på bilen. Men man skal ikke køre særlig langt i mørke, før man møder en bil, hvor den ene pære enten er gået, eller hvor bilisten har glemt at tænde for baglygterne. Det sidste er desværre et velkendt fænomen, som hurtigt kan skabe farlige situationer. Så gå rundt om bilen og tjek, at samtlige lygter kan lyse, og at lygteglassene er rene,” siger chefinstruktør på FDM Sjællandsringen, Søren Holten Jacobsen, og tilføjer:
 
”En ting er lyset, en anden er hastigheden. Den skal også tilpasses efter forholdene. Det gælder ikke bare i byen, hvor bløde trafikanter kan være svære at se, især hvis det regner, men også på strækninger, hvor dyr pludselig kan løbe ud foran bilen. Hvert år er det årsag til ulykker.”
 
Med den mørke tid falder temperaturen også. Det betyder, at mange sætter sig ind i kolde biler med duggede ruder. Også det kan forringe trafiksikkerheden.
 
”Korrekt lys på bilen kan være lige meget, hvis ikke udsynet er i orden. Det er derfor nu, man skal finde sin sneskraber frem. Den kan nemlig ikke bare fjerne sne og is, men også vand fra ruderne og sidespejlene. Brug bilens aircondition eller klimaanlæg til at varme ruderne op, så duggen forsvinder.”
 
Sådan bliver du klar til mørkekørsel:
•    Kontrollér, at alle lygter virker
•    Tjek vinduesviskerne for slitage, og gør dem rene
•    Hæld frostsikret sprinklervæske på bilen
•    Brug bilens aircondition/klimaanlæg til at holde ruderne fri for dug
•    Tænd nærlyset, så baglygterne altid er tændte – også om dagen hvor tåge og dis også kan gøre bilen svær at se
•    Brug fjernlys/langt lys så ofte som muligt, men blænd ned for modkørende og forankørende
•    Vær ekstra opmærksom, når skilte advarer om vildt