4. juli 2020 - FDM

Bornholm bliver elektrisk
Nu er det blevet lettere at være elbilist på Bornholm.

Bornholms nye net af ladestandere består af i alt 11 ladestandere, hvoraf de to er hurtigladere. Den ene står i Allinge den anden i Nexø. (Foto: FDM)
FDM

Bornholms Regionskommune indviede onsdag sit nye net af landestandere rundt om på Bornholm. Dermed bliver det endnu lettere at køre el- eller plugin-hybridbil på øen.

Udbygningen af Bornholms ladeinfrastruktur sker i samarbejde med FDM og med støtte fra EU og er et led i Bornholms mål om at være en grøn og bæredygtig ø.

Både borgere og turister får nu nemmere ved at køre grønt på Bornholm.
Onsdag blev Bornholms 11 nye ladestandere officielt indviet med taler af viceborgmester Morten Riis (Ø) og FDMs adm. direktør Thomas Møller Thomsen. For Bornholm er det en stor dag og et væsentligt nyt skridt i årtiers indsats mod at være en grøn og bæredygtig ø.

Etableringen af de nye ladestandere er blevet til med økonomisk tilskud fra EU-projektet CAR (Creating Automotive Renewal), der har som mål at skubbe til udbredelsen af elektrisk drevet transport i det sydbaltiske område.

EU CAR har dækket tilslutningsafgifter samt elektriker- og entreprenørarbejde, mens FDM som operatør af det nye net af ladestandere står for drift og vedligehold. Bornholms Regionskommune bidrager med etableringen af selve infrastrukturen til de offentligt tilgængelige ladestandere, såsom anlæg af parkeringspladser.

Det kræver ikke abonnement eller medlemskab af FDM at bruge det nye net af ladestandere, der frit kan benyttes af alle el- og plugin-hybridbilejere. Betaling kan ske enten via app, ladebrik eller anden roamingaftale.

”Det er af stor betydning for Bornholm, at vi i dag har kunnet udvide vores el ladestruktur med 11 nye standere, som kan bruges af alle. Dermed gør vi det mere attraktivt at køre grønt på øen. Vi håber og ønsker, at vi med disse ladestandere er med til at motivere både bornholmere og gæster til at vælge de grønne køretøjer til. Det vil gavne miljøet og Bornholms vej mod at være en grøn og bæredygtig ø,” sagde Bornholms viceborgmester Morten Riis i forbindelse med åbningen af de nye ladestandere.

Med samarbejdet mellem Bornholms Regionskommune og FDM er det første gang herhjemme, at offentlige og private aktører går sammen om at etablere ladeinfrastruktur - deraf navnet ’Bornholmer-modellen’. En model, FDM ser mange perspektiver i.

”FDM er med det nye net af ladestandere glade for at være med til at gøre det nemmere og billigere at køre el- og plugin-hybridbil på Bornholm. Vi håber, Bornholm kan være forbillede for en national model, hvor staten eller kommuner via en grøn lånepulje betaler for den underjordiske investering, mens ladeoperatørerne over en længere periode kan tilbagebetale lånet via en omsætningsafgift. Det vil helt sikkert fremme udrulningen af ladeinfrastruktur og sikre bedre konkurrence til fordel for forbrugerne og samfundet,” sagde FDMs adm. direktør Thomas Møller Thomsen ved indvielsen, hvor han fik æren af at sætte stikket i til den første opladning.

Med de 11 nye ladestandere har Bornholm i alt 19 offentligt tilgængelige standere og står dermed med et ret udbygget net klar til fremtidens grønne privatbilisme.

Fakta om ladestanderne:
•    9 AC-ladestandere med 22 kW Type 2-ladeudtag
•    2 DC-hurtigladestander med 60 kW CCS Combo-ladeudtag
•    Ladestanderne har hver to udtag
•    Strømmen leveres af Bornholms Energi & Forsyning
•    Der bliver tidsbegrænsning og krav om opladning ved parkering ved ladestanderne

Her står de 11 ladestanderne:
•    Hammershus, Hammershus p-plads
•    Allinge, Kæmpestranden + 60 kW hurtiglader
•    Gudhjem, Helligdomsvej
•    Svaneke, p-plads ved Brænderigænget
•    Nexø, p-plads ved Skolestræde + 60 kW hurtiglader
•    Snogebæk, p-plads ved Hovedgaden
•    Dueodde, p-plads ved Fyrvejen
•    Åkirkeby, Dams Plads
•    Hasle, Hasle Torv