22. januar 2020 - Applus Bilsyn

4 råd til at undgå rust
De seneste måneders massive regn øger risikoen for rust.

Danmark fik sidste år ny nedbørsrekord for september, oktober og november, viser målinger fra Danmarks Meteorologiske Institut.
Applus Bilsyn

De seneste måneders massive regn øger risikoen for rust på bilens undervogn, svejsninger og samlinger. Tjek bilens rustbeskyttelse og vask bilen – under snavs opstår der ofte rust.

Det er ikke kun landmændenes marker, som i disse dage lider under det mest regnfulde efterår nogensinde. Også danskernes biler tager skade, forklarer Applus Bilsyn.

1 mio. biler holder udenfor
- Bilerne er konstant våde, når det regner så meget, som det gør lige nu. Undersiden og skærmene bombarderes med vand. Fodtøjsfugtige måtter giver kondensvand inde i bilerne. Og så har de omkring 1 million biler, der holder udenfor året rundt, ikke en kinamands chance for at tørre på grund af regnen, siger kvalitetschef, Paul Christensen, Applus Bilsyn.

Ny undersøgelse foretaget af Applus Bilsyn blandt 1.591 bilister i november viser, at knap hver anden bilejer lader bilen holde bil udenfor året rundt. I Danmark er der 2,6 mio. personbiler.

Op mod 20 % forhøjet risiko
- Et forsigtigt estimat er, at risikoen for rust vokser med 10-20 procent i det her vejr. Rusten opstår i bilens undervogn, hvis bilens rustbeskyttelse ikke slutter helt tæt. Andre udsatte steder er kanter og svejsninger, hvor metallet er bukket sammen. Rust opstår ofte ved bl.a. skærme, omkring håndtaget på bagklappen og for- og bagbroen, der holder hjulene.

Danmark fik sidste år ny nedbørsrekord for september, oktober og november, viser målinger fra Danmarks Meteorologiske Institut.

Skulle regnvejret i de kommende måneder få følgeskab af slud og salt på vejene, kan det blive en ekstra katalysator for rust. Langt de fleste rustskader opstår om vinteren.

Fakta: 4 råd til at undgå rust
1. Få kontrolleret bilens rustbeskyttelse hvert år - også selvom beskyttelseslaget normalt holder i tre-fire år.
2. Hold øje med undervognen. Er bilen ny og udstyret med plankeskjold på undervognen, der beskytter mod stenslag, sætter der sig ofte snavs fast i kanter og vanger. Det kan udvikle sig til rust.
3. Vask bilen flere gange i løbet af vinteren. Tør bagklap og døre af indvendigt bagefter.
4. Tør snavs af ved gummilister og særligt der, hvor passagererne stiger ind. Rust opstår ofte under snavs.