3. september 2019 - Applus Bilsyn

Bilsyn uden problemer
Undgå at dumpe til bilsynet - tjek lygterne hjemmefra.

Knap hver tredje bil har lygtefejl, så bilen dumper til bilsyn. Se her hvordan du forbereder bilsynet hjemmefra.
Applus Bilsyn

Knap hver tredje bil har lygtefejl, så bilen dumper til bilsyn. Se her hvordan du forbereder bilsynet hjemmefra. Det er især ældre biler over 10 år, som ikke godkendes til syn - og ofte på grund af fejl på lygterne.

Det forklarer teknisk chef hos Applus Bilsyn, Lars Kiholm.

- Efter EU-direktivet trådte i kraft 20. maj sidste år, er kravene til bilens lygter blevet strammet gevaldigt. Mere end 29% af bilerne over 10 år har fejl på lygterne. Til sammenligning er der kun lygtefejl på små 5% af bilerne under fem år. Mere end hver fjerde bil over 10 år dumper til bilsyn, mens det kun sker for 4% af bilerne under fem år, fortæller Lars Kiholm.

Tag en tur i bilen
Heldigvis er der flere ting, man kan gøre hjemmefra for at reducere risikoen for omsyn. For det første bør man tjekke positions- og bremselyset, gerne sammen med en anden, samt nummerpladelyset, som ofte sprænger.

Samtidig er det en god idé at teste bremserne. Her skal man se, om styretøjet afviger, når bilen bremser. Gør de det, bør man køre en tur på værksted, før bilen køres til bilsyn.

- Men det kan være svært at mærke om styretøjet, bremserne og støddæmperne fungerer, som de skal. Ofte vender man sig til at træde hårdt på en slidt bremse, og at bilen gynger, fordi støddæmperne er slidte. Det bliver helt normalt, siger Lars Kiholm.

- Og så overser mange, at det siden sidste år er blevet forbudt at have en holder til mobiltelefonen eller en GPS klistret fast på forruden. Den skal væk.

De 5 hyppigste dumpefejl ved bilsynet - se hvad du kan gøre
1. Din bil godkendes ikke med fejl på lygterne. Ca. hver tredje bil over 10 år har fejl på for-, bag-, blink- eller nummerpladelyset. Den gennemsnitlige personbil i Danmark er 8,9 år gammel ifølge Danmarks Statistik.

2. Fejl på bremserne. Kør en tur i bilen og se, om hjulene trækker til den ene side, når du bremser. Hvis ja, bør du køre på værksted eller til din synshal og få professionel rådgivning.

3. Dækkene er nedslidte. Tjek hjemmefra at dækkenes slidbane er minimum 1,6 mm. Dækkene må ikke have skader, huller eller revner.

4. Tæring på vitale dele. Ofte medfører rust, at bærende dele som f.eks. bunden og bærearme tæres. Her er der ikke noget, du kan gøre, bortset fra at vedligeholde den løbende, og bl.a. rustbeskytte den løbende.

5. Luftforurening og støj. Er din bil af ældre dato, stiger risikoen for, at den både larmer og forurener mere. Dette måles ved en forureningsmåling.