24. januar 2019 - FDM

Klar til vinterferien?
Sådan kommer bilen sikkert frem på vinterferien.

Snevejr og hård frost stiller krav til bilen, hvis den skal klare vinterferiens strabadser. Både bilens dæk og batteri skal være i orden. (Foto: FDM)
FDM

Snevejr og hård frost stiller krav til bilen, hvis den skal klare vinterferiens strabadser. Både bilens dæk, batteri og andet vinterudstyr skal være i orden. FDM har samlet liste over bilens ømme punkter i vintervejret.

Voldsomt snevejr har den seneste uge skabt trafikkaos og lukket adskillige veje i især Østrig, der er blandt danskernes foretrukne rejsemål i skisæsonen. Men selvom der endnu er nogle uger, til det ringer ud til vinterferie, ser snevejret ud til at forsætte i Alperne. Den megen sne og de lave temperaturer betyder, at bilen skal være i god form, hvis den skal klare hele turen.
 
”Bilen kommer på hårdt arbejde i vinterferien, hvor vi ofte kører lange stræk og kører godt til. Samtidig bider kulden ofte mere, end vi er vant til. Alt sammen noget, der stiller krav til bilen,” siger seniortekniker i FDM Jørgen Jørgensen, og tilføjer:
 
”Vigtigst er, at der er vinterdæk på bilen. Ikke bare fordi det i de fleste lande er et lovkrav, men fordi det er et spørgsmål om trafiksikkerhed. Men selv med vinterdæk kan man køre fast i sneen. Derfor kan det være en god idé også at have snekæder med. Især hvis turen går til Østrig, hvor det sner kraftigt. Faktisk er det i flere lande et lovkrav, at man har snekæder med i bilen.”
 
Et andet af bilens ømme punkter, når temperaturen falder, er bilens batteri. Er det i forvejen halvfladt, skal der bare en smule frost til at tage livet af det.
 
”Kulden er en batteridræber. Især hvis bilen står stille en hel uge, mens familien er på ski. Derfor kan det være en god idé at få batteriet testet og enten ladet op eller skiftet til et nyt, inden man kører af sted. Det samme gælder bilens viskerblade, der ofte kommer på overarbejde i vintervejret. Er de slidte, så skift dem hjemmefra,” siger Jørgen Jørgensen.
 
Udover at gøre bilen vinterklar til skiferien er der en del udstyr, der er godt at have med. Foruden snekæder er det et tæppe eller to i bilen, trafikveste til alle i bilen og en lygte. Derudover skal advarselstrekant ikke være gemt alt for langt væk, hvis uheldet alligevel skulle være ude.
 
”At gøre bilen klar til vinterferien kræver ikke den store bilviden og kan sagtens klares på et par timer derhjemme. De er godt givet ud og minimerer risikoen for, at bilen får kuldechok eller andre ubehagelige overraskelser,” siger Jørgen Jørgensen.
 
Sådan gør du bilen klar til vinterferien:
 
•    Der skal være vinterdæk på bilen – tjek også dæktrykket, der skal hæves en smule

•    Tjek batteriets ladestand – kulde tager nemt livet af halvflade batterier

•    Husk snekæder, der er i nogle lande et krav. Øv dig gerne hjemmefra

•    Tjek bilens viskerblade og skift dem, hvis de er slidte

•    Fyld frostsikret sprinklervæske på bilen – gerne ned til minus 21 grader

•    Med en silikonestift kan du smøre bilens gummilister, så dørene ikke fryser fast

•    Tjek bilens lygter. Det er vigtigt at kunne se og blive set

•    Husk også: et tæppe eller to i bilen, en lygte, trafikveste til alle i bilen, at der er strøm på mobiltelefonen, og at advarselstrekanten er nem at få fat i.