8. november 2018 - De Danske Bilimportører

Personbilsalget i oktober
I år har 186.707 nye personbiler fået nummerplader på.

På mærkernes top 3-liste, er der ingen overraskelser: Volkswagen blev igen i oktober det mest solgte mærke efterfulgt af Toyota og Peugeot.
De Danske Bilimportører

I år har 186.707 nye personbiler fået nummerplader på. Det er fuldstændig på linje med sidste år, hvor der blev solgt 187.252, altså blot 545 flere biler end i år. Oktober måneds salg var dog ikke prangende med 16.670 solgte biler. Det er 11% lavere end sidste år, som med 18.564 dog var ganske høj.

Det kan skyldes en usikkerhed, som regeringens klimaplan måske har skabt i forhold til debatten om fremtidens biler. En anden årsag kan være et lille efterslæb i forhold til den nye brændstoftest WLTP, der trådte i kraft 1. september – dels at der blev solgt rigtig mange biler før den 1. september, dels at der er leveringstid på en del nye biler. Begge dele har givet anledning til nogle udsving, men det ændrer ikke på, at prognosen for hele året fortsat er ganske høj.

Direktør hos De Danske Bilimportører, Gunni Mikkelsen uddyber:  
   ”Samlet set på året, kan vi konkludere, at salget fortsat er på et ganske højt og meget tilfredsstillende niveau. Oktober måneds personbilsalg har givetvis været præget af nogen tøven grundet regeringens fremlagte klimaplan og målene for fremtidens biler. Ikke, at der er noget galt med den – vi hilser absolut takterne meget velkomne – men den slags sætter ofte lidt debat i gang.  En anden forklaring kan være, at den nye test for måling af brændstofforbrug trådte i kraft 1. september. Derfor så vi også, at der blev solgt utrolig mange biler i august – og af samme grund er der måske lidt efterslæb i oktober også. Men igen, hvis vi blot sammenligner de seneste tre måneder med sidste år samt mod hele året er vi fuldstændig på højde med 2017.”

Leasing

Andelen af leasede biler har været faldene siden sidste efterår, hvor der fra politisk hold blev besluttet at stramme op på reglerne. Her faldt leasingandelen betydeligt fra ca. 44% af det totale salg til kun at udgøre lidt under 30%. I årets første måneder var vi nede på en andel på blot 27%, men nu er leasing igen blevet et attraktivt valg og i oktober er leasingandelen steget til 39% - og dermed er der kun et lille fald på 2% holdt op mod sidste år.

Erhvervsleasing står for 27% af oktober måneds samlede salg, mens privatleasing står for knap 12% ud af det samlede oktobersalg.  Fordelingen mellem leasing til erhverv og privat er hhv. 70% og 30% - det er ca. samme niveau, som det var inden sidste års aftale om bilafgifter.

Segmenter
Danskerne har for alvor taget de populære cross-overs til sig. Men der er i dag rigtig mange forskellige modeller i det segment (SUV) og det dækker over vidt forskellige biler i mange forskellige størrelser – alene med det til fælles at de generelt set er højere biler sammenlignet med de traditionelle sedan’er, stationcars og hatchbacks.

Derudover fortsætter tendensen med, at færre køber de absolut mindste biler, mens der er et stabilt salg af mindre, mellem og mellemstore biler. Derfor er konklusionen også, at danskerne fortsætter med at rykke over i lidt større biler i 2018.

Mikrobilernes andel er faldet fra ca. 19% sidste år, til nu kun at udgøre 11% her i 2018. De mindre biler i B-segmentet har i mange år været det mest solgte i Danmark, hvor vores biler generelt er lidt mindre end i vores europæiske nabolande – andelen ligger på 24% for år til dato. I år har SUV-segmentet dog overhalet indenom og tager nu førstepladsen som mest solgte segment med 26% af markedet, men som nævnt repræsenterer SUV-segmentet mange forskellige bilmodeller. Den lille mellemklasse (C-segmentet) er stabil på 19%, hvor det har ligget de seneste år. Den store mellemklasse (D-segmentet) er tilsvarende stabil på 10% – en lille stigning på et procentpoint. Højdespringeren er som sagt crossovers i SUV’ernes J-segment, som altså er sprunget fra at udgøre ca. 17% af markedet for sidste år, til i år at udgøre en andel af det samlede salg på 26%.

Top 3
På Top-3 over mest solgte biler i oktober, blev det Volkswagens Golf, der tog 1. pladsen med 733 solgte biler, Peugeots 208’er kom ind på en 2. plads med 522 solgte og Toyotas Yaris endte lige efter på en 3. plads med 511 solgte biler.

På mærkernes top 3-liste, er der ingen overraskelser: Volkswagen blev igen det mest solgte mærke efterfulgt af Toyota og Peugeot.