9. december 2016 - Mercedes

CD’en lever i bilerne
To ud af tre yngre lytter mest intenst til musik i deres bil.

Selvom man ofte siger, at man synger i badet, så viser undersøgelsen, at bilen er det foretrukne sted at synge med.
Mercedes

På trods af at mange har udråbt CD’en som død i Danmark, slår ny undersøgelse foretaget af Analyse Danmark fast, at CD’en lever i bedste velgående.

Hver fjerde bilist i Danmark hører musik på CD, selvom udbuddet er faldet med lukningen af butikskæder som Fona og Stereo Studio. Samtidigt viser den nye undersøgelse, at musikforbruget ikke længere blot foregår i stuen, men at ungdommen lytter til musik andre steder, og at bilen er en klar vinder. To ud af tre yngre lytter mest intenst til musik i deres bil.

Igennem de senere år har musikforbruget i Danmark ændret sig markant. Spotify, Apple Music, Tidal og YouSee Play har gjort sit indtog i danskernes musikforbrug. Fona og Stereo Studio er lukket. Mange eksperter har udråbt CD’ens død til at være nært forestående, men en ny undersøgelse viser, at CD’en er mere sejlivet end som så, ligesom man i de senere år også har været vidne til vinylens genkomst.

Ny undersøgelse foretaget af Analyse Danmark i perioden 27. oktober til 30. oktober på foranledning af Mercedes-Benz blandt 1000 danskere med adgang til bil slår dog fast, at danskernes musikforbrug ikke har ændret sig så radikalt som mange ellers har antaget, når det kommer til, hvordan danske bilister bruger musik. Mere end hver fjerde bilist hører CD i deres bil, hvilket er dobbelt så meget som bluetooth og næsten 4 gange så meget som via AUX-kabel. Hver 3. mandlige bilist lytter til musik via CD i sin bil. Ikke overraskende kommer radioen ind på en førsteplads.

1.      Radioen: 86,8%
2.      CD: 26,4%
3.      Bluetooth 13,1%
4.      AUX-kabel 7,1%
5.      USB-nøgle/ekstern harddisk 5,6%
6.      Anden måde 2,1%
7.      Ved ikke 0,4%
8.      Hører aldrig musik i bilen, når jeg kører alene 5,1%

Der høres mest musik i bilerne

Undersøgelsen belyser også en række forskellige fakta om musikforbrug i relation til aldersgrupper. Traditionelt har stuen været rummet, hvor man hørte musik, når man var alene. Den tendens ses stadig hos de ældre generationer, hvor omtrent halvdelen i aldersgrupperne fra 40 og op til 70+ stadig lytter til musik i stuen. De yngre generationer har et andet mønster, hvor kun hver fjerde i aldersgruppen 30-39 lytter til musik i stuen og hos de 18-29-årige lytter kun godt hver sjette til musik i stuen.

Vinderen i alle aldersgrupper er bilen, og jo yngre man er, jo mere lytter man i bilen. To ud af tre yngre lytter mest til musik i bilen

Musik forbedrer køreoplevelsen

I undersøgelsen fortæller 40 procent af de adspurgte, at de er enige i, at musik forbedrer deres køreoplevelse. Og yderligere 21,8 procent er helt enige i udsagnet.

Signe Christiani, Marketing Manager hos Mercedes-Benz personbiler, fortæller om undersøgelsen:
Den gode køreoplevelse er selvfølgelig en af vores helt store interesser hos Mercedes-Benz, og derfor er det jo enormt interessant at se i denne undersøgelse, hvor meget musikken betyder for bilejerne. Vi har altid arbejdet med udstyr i bilerne i form af højtalere, anlæg osv. Men en ting er, hvordan man lytter i bilen, og en anden, ligeså vigtig faktor for køreoplevelsen, er jo hvad man lytter til.

Uanset om man bruger cd, bluetooth eller en tredje løsning, er det jo i sidste ende, det, der kommer ud af højtaleren, som farver køreoplevelsen. Så som en forlængelse af vores viden om musiks betydning for vores tid i bilen har vi derfor startet vores kulturlaboratorium Prxjects, der det seneste år har arbejdet med nogle af landets dygtigste musikere og givet dem mulighed for at skabe ambitiøse lydeksperimenter i form af sange og podcasts., forklarer Signe Christiani

Kulturlaboratoriet Prxjects er en del af Mercedes-Benz’s langsigtede kulturvision og har indenfor det seneste år samarbejdet med nogle af landets dygtigste kunstnere som den DMA-nominerede Kwamie Liv, Liima, Kenton Slash Demon, Reptile Youth, Soleima, Blondage og Chart Art Fair.

Kvinder synger i bilerne, mændene er tavse
Selvom man ofte siger, at man synger i badet, så viser undersøgelsen, at bilen er det foretrukne sted at synge med. Dog er der stor forskel på, hvad svaret er, afhængigt af om man er kvinde eller mand. Kvinder elsker at synge i bilen, faktisk så synger hver tredje kvinde i bilen (30,8%). Mændene derimod er musestille. Kun hver 15. mand synger ofte i bilen (6,8%). 38,9 procent af mænd synger aldrig i bilen. Jo yngre du er, jo mere synger du i bilen. Hver anden af de 18-29-årige synge ofte i bilen (49,6%).