5. december 2016 - Toyota

Stort fokus på sikkerhed
Toyota belønner opmærksomme bilister med kaffe.

Verdens største bilproducent Toyota, den japanske teleudbyder KDDI og kaffekæden Komeda Coffee står bag initiativet, som netop er afsluttet efter to måneders test.
Toyota

Toyota har stort fokus på sikkerhed. Det seneste eksempel er en innovativ app, som Toyota har udviklet i samarbejde med en teleudbyder og en kaffekæde. Appen belønner bilister for at lade mobiltelefonen ligge under kørslen med kaffekuponer, og resultaterne af appens effekt er bemærkelsesværdige.

Sikkerhed er et af Toyotas helt store fokusområder. Med introduktionen af den omfattende sikkerhedspakke Toyota Safety Sense for over et år siden tog Toyota et nyt og stort skridt i retning af at skabe mere sikre biler og det ultimative mål om at undgå trafikuheld.

Der er også behov for, at sikkerheden kommer i højsæde. I Danmark mistede hele 354 personer livet i trafikken fra 2010 til 2014 som følge af uopmærksomhed under kørslen ifølge Rådet for Sikker Trafik.

Toyota har nu taget skridtet videre og designet en app, der de seneste måneder har opmuntret bilister i Aichi-provinsen i Japan til at lade mobiltelefonen være under kørslen. Appen Driving Barista er den første smartphone applikation, der er designet til at mindske antallet af trafikuheld i Japan.

Bilisten skal starte applikationen inden kørslen og placere smartphonen fronten nedad, så den ikke kan bruges under kørslen. Sensorer måler, om fronten fortsat er placeret nedad. Appen reagerer altså, hvis bilisten tager sin telefon op. Samtidig er en GPS tilsluttet for at måle den kørte afstand.

Opmærksomhed udløser kaffekupon
Hver gang bilisten har rundet et vist antal kilometer, modtager vedkommende en kupon til en kop kaffe i Komeda Coffee Shop. Første gang bilisten gør brug af applikationen, skal vedkommende runde 100 km, som udløser en kupon til kaffe. Herefter skal bilisten runde 200 km for udløse endnu en kupon.

Verdens største bilproducent Toyota, den japanske teleudbyder KDDI og kaffekæden Komeda Coffee står bag initiativet, som netop er afsluttet efter to måneders test fra begyndelsen af september til slutningen af oktober.

Driving Baristra applikationen var tænkt som et sikkerhedsinitiativ, der på en ny måde skulle være med til at sætte fokus på sikker kørsel. Formålet med appen var, at bilister blev mere bevidste om at lade smartphonen være under kørslen. Ved hjælp af sensorer i telefonen og en GPS kunne teknologien registrere, hvor længe bilisten lod telefonen ligge under køreturen. Resultaterne fra testperioden var bemærkselsværdige.

Politiet stoppede således markant færre bilister, der anvendte telefonen under kørslen i testperioden – til stor tilfredshed hos Toyota og de øvrige initiativtagere.

”Vores overordnede mission er at bidrage til det ultimative mål om helt at eliminere trafikuheld. Appen er en af flere initiativer og har været med til at øge bevidstheden om, hvor vigtig sikker kørsel er. Ikke kun for de, der benyttede appen, men også via de sociale medier,” fortæller Nishiuchi Ritsuko, der er projektleder hos Toyota i Japan.

Toyota øger trafiksikkerheden
Selv om testperioden med Driving Barista applikationen er slut, lover Toyota, at bilgiganten vil fortsætte med at udvikle initiativer, der skal øge trafiksikkerheden og forebygge trafikuheld.

Toyota i Danmark arbejder også på en lang række områder med trafiksikkerhed bl.a. i samarbejde med Børneulykkesfonden. Derudover er et stadig stigende antal solgte biler i Danmark udstyret med den omfattende sikkerhedspakke Toyota Safety Sense, der i flere af Toyotas modeller byder på bl.a. automatisk nedbremsning for biler og fodgængere, hvis der er risiko for en ulykke, vognbaneassistent, automatisk læsning af vejskilt, automatisk op- og nedblænding af fjernlyset samt adaptiv fartpilot, der selv sørger for at holde afstand til den forankørende.

Toyota har foreløbig ingen konkrete planer for at introducere Driving Barista i Danmark.