28. november 2016 - FDM

Pas på brugte autostole
Pas på: Brugte autostole kan være farlige.

Flækket flamingo er en af typiske fejl på brugte autostole (foto: FDM).
FDM

Det kan være fristende at spare penge ved at købe autostolen brugt. Men nogle af de stole, der er til salg har alvorlige fejl og hjemmelavede reparationer – og dem skal man holde sig fra, råder FDM.

Mere end 4.000 annoncer dukker op, når man søger på ”autostol” på blot én af de store hjemmesider for handel med brugte ting. Det kan være fristende at spare penge på autostolen ved at købe den brugt, men pas alligevel på, advarer FDM.

”En gennemgang af annoncer for brugte autostole viser, at sælgerne ikke er blege for at sælge en stol, der er ”fikset med gaffatape”. Det lyder jo fint, men det udgør i virkeligheden en sikkerhedsrisiko for barnet. Man bør aldrig købe en stol, hvor flamingoen eksempelvis er i stykker, for så beskytter stolen ikke barnet optimalt,” siger bilteknisk redaktør i FDM, Søren W. Rasmussen.

En autostol er foret med flamingo, og toppen af autostolen er særlig udsat, når stolen løftes og monteres. Man ser ofte skader i dette område, og selv revner i flamingoen kan være kritisk. Man bør i stedet kigge efter en stol, der er intakt.

Ud over stolens tilstand er det vigtigt at holde øje med godkendelsesmærkaten på autostolen. Der skal være en gyldig godkendelsesmærkat på autostolen for, at den er lovlig. Ellers risikerer man både en bøde og et klip i kørekortet, og endnu vigtigere; at barnets sikkerhed sættes over styr. Det er desuden altid en god ide at kigge på stolens resultater i tests, inden man køber den. FDMs autostoletest er frit tilgængelig på www.fdm.dk/autostole, hvor man også kan se eksempler på godkendelsesmærkater.

”Selv om en stol i sin tid har fået gode testresultater, kan man ikke regne med disse, hvis stolen ikke er i ordentlig stand. Har stolen fået seks stjerner i sikkerhed, gælder det næppe, hvis den brugte stol har mangler. Man bør i stedet undersøge, om der er intakte stole til salg, ellers bør man købe stolen fra ny,” siger Søren W. Rasmussen.

I en tidligere undersøgelse foretaget af FDM blandt børnefamilier, svarede 4 ud af 10 (44%), at de helst ville købe autostolen fra ny.

Det skal du huske:

- Køb kun en autostol med godkendelsesmærkat. Uden mærkat er autostolen ulovlig, og du risikerer bøde og klip i kørekortet

- Få brugsanvisningen med, eller undersøg om den er tilgængelig på nettet

- Køb ikke stol med fejl, hvor flamingoen eksempelvis er knækket af, eller hvor der er foretaget reparationer.

- Vær kritisk i forhold til pris, i nogle tilfælde kan man få en ny stol for samme beløb.

- Mærkater med ECE 44-04 og ECE 44-03 er gyldige godkendelser. ECE-44-02 er derimod ikke gyldig.

- Siden oktober 2013 har nye autostole haft i-Size-godkendelse, der skal indeholde talrækken R129-00 og angive, hvilken børnehøjde stolen passer til.