22. oktober 2013 - Autobutler

Pas på i mørket
Biler med lygtefejl fylder de mørke vinterveje.

Fejlindstillede lygter kan blænde modkørende med fatale konsekvenser.

Autobutler.dk
 
Undersøgelser fra bilsynsvirksomheder har gennem årene vist, at helt op til halvdelen af alle biler der fremstilles til syn, har en eller anden form for fejl på pærer og lygter. Nogle har ikke så stor betydning for sikkerheden, f.eks. et defekt nummerpladelys, mens andre kan være direkte fatale, såsom enøjede lygter – altså hvor kun den ene af bilens to lygter virker – eller fejlindstillede lygter, der kan blænde de modkørende. 
 
Når vi kl. 03.00 natten mellem lørdag d. 26. oktober og søndag d. 27. oktober skal sætte urene en time tilbage, går vi ind til fem måneders vintertid. 
 
Langt over en million biler vælter ud på de danske veje hver mandag til fredag, når det bliver fyraften. Når først vi er gået over til vintertid, vil det for langt de fleste betyder det, at det pludselig er mørkt, når de skal hjem fra arbejde.

Vurdér gratis din bil på bilpriser.dk
 
Husk at få tjekket lyset i den mørke tid
Problemet er, at mennesket ser dårligt i mørke, og det betyder blandt andet at rumfornemmelse og dermed afstandsbedømmelse stærkt forringes. Samtidig er opfattelsen af kontrast så kraftigt nedsat, at objekter uden for bilens lyskegle stort set bliver umulige at se.
 
”Det siger sig selv, at når vi snakker i millioner og ikke i tusinder af biler på vejene i myldretiden og op mod halvdelen har fejl på lys og lygter, så bliver det en farlig cocktail, når det begynder at blive mørkt ved fyraften. Derfor er det kritisk, at man får kørt bilen en tur til lygtekontrol på værkstedet, hvis man bruger sin bil dagligt her om vinteren”, siger adm. direktør og partner i værkstedsportalen autobutler.dk, Christian Legêne.

Besøg billånsoversigten her!
 
Faktaboks:
Blandt andet FDM har offentliggjort tal, der viser, at 48 % af de biler de har haft til syn, har lygtefejl. Med mere end 2,2 millioner personbiler registreret i landet er der altså op mod en million biler der kører rundt med fejl på lys eller lygter
En lygte som blot er én grad forkert indstillet opad, blænder modkørende biler op til 20 gange så meget som en korrekt indstillet lygte.
Hvis en lygte er fejlindstillet én grad nedad, forkortes synsfeltet omvendt med op til 30 meter
Ca. 2/3 af alle fejl på lys og lygter er af typen som en bilejer selv burde kunne opdage – f.eks. en defekt pære. Den sidste 1/3 er fejl der typisk er svære at identificere for almindelige bilejere – f.eks. fejlindstillede lygter.
På værkstedsportalen autobutler.dk kan du nemt, hurtigt og gratis få tre uforpligtende tilbud på lygtekontrol eller anden reparation hos et værksted i dit nærområde.