11. juli 2011 - FDM

Undersøg billeje hjemmefra
Stor forskel på priser og kvalitet.

En udlejer i Nice tager 45 Euro i leje for en autostol.
FDM 

Der er stor forskel på, hvad det koster at leje en bil for en dag på ferien, viser stor prissammenligning. Det laveste tilbud er ikke altid det bedste, advarer FDM.


Stor forskel på priserne for billeje
Skal man leje bil for en dag på ferien, kan det bedst betale sig at gøre det med lira i Tyrkiet frem for med Euro i Frankrig. Det viser en ny stor prissammenligning, som FDMs tyske søsterklub ADAC har foretaget blandt 120 biludlejningsfirmaer i 24 storbyer og på feriedestinationer i otte lande.

Sammenligningen viser, at der er stor forskel på, hvad det landene imellem koster at leje en mindre mellemklasse bil for en dag.
 
I Tyrkiet, hvor billeje var billigste, var den gennemsnitlige pris 47 Euro. I Frankrig, undersøgelsens dyreste land, var gennemsnittet for sammen bil en dag 115 Euro. Altså en forskel på 68 Euro eller 510 kroner.

Den billigste lejebil fandt ADAC imidlertid i Faliraki på Rhodos i Grækenland, hvor prisen for en dag var 25 Euro.
 
Undersøg priserne lokalt og spar penge
”At nogle feriedestinationer er billigere at leje bil på end andre, er velkendt for de fleste. Men prissammenligningen viser også, at man lokalt bør undersøge priserne, inden man lejer, for der kan være penge at spare. For eksempel var der 149 Euro i forskel på den dyreste og billigste lejebil i La Rochelle i Frankrig,” siger feriekonsulent i FDM Frederik Valmin.

Pas på merprisen for udstyr
Det er dog ikke kun prisen på selve billejen, der er store forskelle på. Det samme gælder merpriserne på autostol, GPS og ekstra fører.

Hvor autostole hos en fjerdel af de 120 udlejningssteder ikke kostede ekstra, var prisen et enkelt sted i Nice i Frankrig helt oppe på 46 Euro. Det samme var tilfældet med GPS og ekstra fører.

Hvor seks udlejningsfirmaer ikke tog en merpris for GPS, var prisen et enkelt sted i Faro i Portugal 30 Euro. I Marmaris i Tyrkiet kostede en ekstra fører på kontrakten ikke ekstra, mens prisen i franske La Rochelle var hele 60 Euro.

Laveste tilbud ikke altid det bedste
Selvom prissammenligningen altså afslører store forskelle på både selve billejen og merpriserne for autostole, GPS og ekstra fører, understreger FDM dog, at det laveste tilbud ikke nødvendigvis er det bedste.

”Udlejningsbiler bliver slidt mere end almindelige biler, og en undersøgelse vi lavede for to år siden viste, at standarden mange steder langt fra er så god, som den burde være. For eksempel var nedslidte dæk, dårlige bremser og manglende nød- og førstehjælpsudstyr ofte mere reglen end undtagelsen. Hvis bilen er så slidt, at den er direkte farlig at køre i, så kan prisen være nok så lav. Derfor bør man bruge sin sunde fornuft og kaste et kritisk blik på bilen, inden man lejer den. Gå for eksempel dæk og sikkerhedsselerne efter. Hellere bruge lidt mere på billeje og så få en sikker bil,” siger Frederik Valmin.
 
ADACs prissammenligningen er lavet i april 2011 blandt 120 biludlejningsfirmaer i 24 byer og feriesteder i Frankrig, Grækenland, England, Italien, Kroatien, Tyrkiet, Portugal og Spanien.